Komentar dr. Aleksandra Zadela na temo duševnih motenj pri mladih

Izzivi in bolezni sodobnega časa pri mladih so pravzaprav posledica nerazumnega, patološkega stanja in načina odraščanja otroka. Izhajajoč iz družinskega okolja in odnosov znotraj tega, imajo otroci izjemno dobro samopodobo, ki se – ko otrok pride v realni družbeni svet – pogosto popolnoma podre. Zakaj je temu tako in kako to preprečiti


V sodobnem času smo posameznika popolnoma osamili – postal je individualist, čeprav je v svojem bistvu pravzaprav socialno bitje, ki potrebuje družbo. Ta ga namreč definira, saj mu predstavlja ti. referenčno točko, na podlagi katere lahko samega sebe umesti, preko tega pa ugotovi kdo in kaj je, ter na ta način razvije svojo identitetopozitivno samopodobo ter občutek lastne vrednosti.

Vse se začne v družini, ki podlega pritiskom moderne – potrošniške družbe 

Potrošniško naravnana družba je močno vplivala na družine. Otroci danes odraščajo pod nadzorom odraslih, ki zanje določajo pravila in okvire obnašanja, namesto, da bi jim omogočili samostojno postavljanje pravil ter vzpostavljanje, kontroliranje in nadzorovanje socialnih odnosov.

Dajejo jim tudi močan občutek individualnosti, edinstvenosti, posebnosti in izjemnosti, kar pa ni v skladu z dejanskim stanjem znotraj družbe, kjer vlada skupnost.

”Odrašča generacija, ki ima – ko je sama s sabo – neverjetno dobro samopodobo, ko pa ‘trči’ v realni svet družbe, pa se ta popolnoma podre.”

Pod vtisom nadzora odraslih in občutka individualnosti, edinstvenosti, posebnosti in izjemnosti, se otroci ne zavedajo, da so – že znotraj evolucijskega konteksta – le eni izmed mnogih v svojem okolju. Ko pa pride do dejanske izpostavljenosti skupnosti otrok brez nadzora odraslih, pa se hitro pričnejo zavedati, da niso tako edinstveni in posebni kot so mislili, ter da ne morejo biti vedno v ospredju in upoštevani.

”To da so otroci nemirni, da imajo  najrazličnejše diagnoze že v otroških letih, je posledica tega popolnoma nerazumnega, patološkega stanja in načina odraščanja otrok.”

Otroci so namreč navajeni, da so znotraj družine postavljeni v ospredje. Težave se pojavijo, ko starši ne zmorejo prenesti zahtev in pritiska otrok, ter občutka krivde, ki  temu sledi. Da bi si nato olajšali občutek krivde, svojim otrokom pogosto nerazumno popuščajo in jih zalagajo z materialnimi dobrinami.

To povzroči, da otroci ne dobijo prave informacije o tem, kdo so v socialnem kontekstu kot osebe, čeprav ima njihov ego zelo jasno podobo o tem, kdo pravzaprav je. Pomembno pa je omeniti, da se zelo razlikuje od tistega, za kar v resnici velja v družbi.

Socialni mediji – orodje za pridobivanje družbenega statusa brez pretiranega truda? 

Mladi so pod vtisom dveh različnih realnosti navidezne in dejanske. Navidezno  realnost ustvarjajo s pomočjo socialnih medijev, s katerimi pridobivajo željen družbeni status, ki pa nima resnične zveze z realnim življenjem. Pogosto se zato zatekajo tja, kjer imajo občutek, da so edinstveni brez kateregakoli razloga.

Celoten komentar dr. Aleksandra Zadela na temo duševnih motenj pri mladih, je dostopen na spodnji povezavi! 

Pustite svoj komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Google photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s