Intervju z dr. Aleksandrom Zadelom na temo zasvojenosti

Zasvojenost predstavlja zdravstveno stanje posameznika, ki zaradi različnih snovi ali vedenja, ni zmožen živeti funkcionalnega življenja. Pogosto je govora o odvisnosti od psihoaktivnih snovi, vedno bolj pa prihaja tudi do ti. sodobnih (vedenjskih) odvisnosti – od interneta, pornografije, iger na srečo …  Kdaj postane posameznik odvisen od nečesa in kako lahko ločimo ‘grdo razvado’ od zasvojenosti? 


Zasvojenost se pri posameznikih kaže v obliki posebnega vedenjskega vzorca, pri katerem je močno izražena potreba po določeni snovi ali stvari in ki se – ne glede na okoliščine – pogosto ponavlja.

Pogosto se prične v obliki ‘grde’ razvade, do katere lahko pride kot posledica eksperimentiranja, preizkušanja različnih snovi in stvari, pridobivanja izkušenj, zlorabe snovi v namen doseganja nečesa, česar posameznik ne zmore doseči oziroma bi se za to moral bolj potruditi in podobnih situacij.

Tako psihoaktivne snovi, kot tudi druga škodljiva vedenja, pa povzročajo spremembe v delovanju možganov posameznika in pogosto se zgodi, da ta postane disfunkcionalen.

To pomeni, da v primeru, ko posamezniku ukvarjanje z določeno stvarjo oziroma konzumacija določene snovi onemogoča, da bi živel normalno življenje in da bi imel normalne odnose, lahko govorimo o odvisnosti.

”Ko nekdo igra igrice celo noč in ne more it počivat – to pa mu onemogoči, da bi šel zjutraj spočit na delo – takrat govorimo o pravi bolezni odvisnosti. Ta morda v svojem začetku celo nima posledic v telesnem smislu, so posledice samo v psihi in funkcioniranju posameznika.”

Dr. Aleksander Zadel je bil gost v oddaji Dobro jutro, kjer je govoril o zasvojenosti – tako od psihoaktivnih snovi, kot tudi o vedenjski zasvojenosti (od interneta, spolnosti, iger na srečo in podobnih).

Več na spodnji povezavi! 

Pustite svoj komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Google photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s