Komentar dr. Aleksandra Zadela: zakaj negativnim novicam namenjamo več pozornosti kot pozitivnim?

Ljudje smo nagnjeni k temu, da novicam, ki sporočajo negativnosti, namenjamo veliko več pozornosti, kot tistim, ki so naravnane bolj pozitivno. Zakaj je temu tako in od kje pravzaprav izvira naša selektivnost


Že evolucijsko gledano je bilo bolj pomembno, da so se ljudje hitro odzvali na negativne informacije iz okolja – hitrost pri reagiranju na nevarnost je namreč predstavljala evolucijsko prednost ljudi.

Kako se ta kaže v današnjem času? 

Ker naše življenje v vsakdanjiku ni ogroženo, novice pa nam ne predstavljajo dejanske objektivne nevarnosti, smo vseeno bolj pozorni na tiste novice, ki sporočajo negativne informacije in stvari, ki nam niso všeč. Ob tem pa nam dajejo občutek nelagodja in nas izčrpavajo.

Kaj lahko storimo? 

Pomembno je, da se zavestno odpovemo sprejemanju take vrste informacij in svoj čas prerazporedimo drugače – namesto da brskamo po internetu in novicah, si lahko privoščimo sprehod ali pogovor z najbližjimi.

O izsledkih raziskav, ki kažejo zakaj smo ljudje nagnjeni k temu, da iščemo in smo pozorni na negativne in neprijetne informacije, je dr. Aleksander Zadel govoril tudi na spodnji povezavi. 

Pustite svoj komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Google photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s