Prav je, da se imate radi …

Glavno vodilo posameznikovega življenja je biti srečen in zadovoljen. Doseganje pozitivne samopodobe, občutka lastne vrednosti in veselja s samim sabo, pa predstavlja  izzive sodobnega sveta. S čim jih lahko dosežemo in kaj je vodilo do srečnega življenja?


”Prav je, da se imate radi. Zamislite se le v primeru, da se imate bolj radi, kot vas ima rada vaša mama.”

Pozitivna samopodoba, občutek lastne vrednosti in veselje s sabo – cilji in izzivi  jutrišnjega dne

Vsak od nas bi se rad jutri počutil dobro. Tisti, ki se danes ne počutijo dobro, bi se radi počutili bolje. Biti zadovoljen ali biti srečen je za marsikoga glavno vodilo in razlog njegovega obstoja. Potrošniška družba nam je vsilila prepričanje, da nič ni dovolj dobro za nas, da potrebujemo več in največ in vse. V materialnem smislu so to čudovite obleke, avtomobili, nepremičnine, v telesnem smislu je to popolno, natrenirano, mišičasto telo, v človeškem smislu pa je to sreča. Ni dovolj dobro, da smo v redu, da lahko rečemo, da smo uspešni, moramo biti srečni.

Sreča je zakon!

A ni noro, da bom sedaj razvil misel, da se tisti, ki si želijo biti ves čas srečni, nimajo radi? Pa jo bom. Ta, ki se ima rad, se zaveda pomena lastne aktivnosti za to, da se dobro počuti, da je v dobri kondiciji, da ima pozitivne izkušnje z življenjem.

Ljudje, ki se nimajo radi, oziroma se imajo le na videz radi, so prepričani, da se imajo dobro, če je poskrbljeno za zunanje dejavnike zadovoljstva, ki so seveda vezani na materialni svet. Ne razumejo, da se nimajo v redu zgolj zato, ker so prepričani, da se sreča in zadovoljstvo skrivata v pološčeni pločevini, botoksu in silikonu.

Kot bi rekel znan slovenski ”lepotni” kirurg:

”Ljudje, ki so na vrhu prehranjevalne verige, ”beri uspešni”, si lahko privoščijo, da si kupijo lepoto in samozavest.”

Žal je prepričan, da si nekateri lahko kupijo tisto, kar si lahko dobiš samo zastonj.

Samozavest in občutek lastne vrednosti ne ležita v zbrušeni koži in napeti riti, temveč v doseženih ciljih in spoznanem smislu življenja. In potem ”lepi” postanejo v svoji uspešnosti, s časom le še groteskna spaka lastnih ambicij po zunanjem dokazu, da je z njimi vse v redu.

”Blagor tistim, ki nimajo toliko, da bi si lahko privoščili ”nategovanje” s strani ”lepotnih” kirurgov.”

Pomembno je, da smo zdravi, da uživamo v lastnem telesu, da sprejmemo sebe take kot smo in da veliko in dobro delamo na tem, da ohranimo kondicijo ter zdrav odnos do telesa, prehranjevanja in seveda tudi do počitka in zabave. Lepo je, če je koža napeta, ker veliko telovadimo, zdravo jemo, dovolj pijemo in primerno počivamo. Ko pa pridejo prve gube, jih lahko pozdravimo kot znanilke in dokaze izkušenj.

Ne poznam modrega človeka brez gub.


Pustite svoj komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Google photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s