Kaj je “coaching”?

V sodobnem času je naše življenje vse bolj podobno večni dirki s časom, v kateri je vse manj možnosti za prihod do cilja. V takih pogojih tudi najbolj vztrajni in sposobni ljudje pokleknejo ali  vsaj na trenutek zastanejo. Prav takrat je najpomembneje da je ob nas oseba, ki nam bo prisluhnila, prepoznala našo edinstvenost, naše potenciale in nas usmerila naprej. To je lahko včasih naš prijatelj, sorodnik, morda celo šef, lahko pa je tudi ‘coach’.  Kdo sploh je ‘coach’ in kaj pravzaprav je ‘coaching’ ter pri čem nam lahko pomaga? 


‘Coach’ je strokovnjak, ki s pomočjo strokovnega znanja in veščin, usmerja proces ‘coachinga’. Glavni cilj omenjenega procesa je, da oseba spozna samo sebe in svoje potenciale ter najde boljše načine za ustvarjanje pozitivnih sprememb v svojem življenju. Omenjena strokovna znanja in veščine mu namreč omogočajo, da nas podpira in obogati našo pot k cilju – s poslušanjem, vprašanji in razumevanjem nas namreč opogumi, motivira in na učinkovit način usmeri. To pa ne pomeni, da nas zdravi in rešuje naše probleme – kvečjemu ravno nasprotno – usmerja nas namreč tako, da si pomagamo sami.

Kaj pravzaprav je ‘coaching’ in kako poteka? 

coach
Coach nas ne zdravi in ne rešuje naših problemov!

Sama beseda ‘coach’ izvira iz madžarske besede za prevozno sredstvo, ‘coaching’ pa je izraz, ki se prvič pojavi okrog leta 1830 v slengu Univerze v Oxfordu za opis mentorja, ki ”vodi” študenta skozi izpit. V tem smislu se beseda ‘coaching’ danes uporablja za opis procesa, v katerem se ljudem pomaga, da najdejo pot iz stanja, v katerem se trenutno nahajajo, do stanja, v katerem želijo biti. Je torej proces, ki se odvija v nas samih in poteka v smeri, ki je potrebna, da hitreje in lažje definiramo, česa si v resnici želimo in najdemo način, da to uresničimo. Predvsem tako, da koristimo lastne vire, potenciale in orodja. S ‘coachingom’ odkrivamo, kako izkoristiti lastne potenciale (znane in še neznane),  da bi dosegli rezultat in na tak način premagali težave in ovire. Ponuja več pogledov na isto situacijo in več možnosti v vseh aspektih življenja: osebni rasti in razvoju, komunikaciji  ter medosebnih odnosih. Poznamo več kot 30 vrst ‘coachinga.’ Najpogosteje se srečamo z življenjskim in poslovnim ‘coachingom’, jih je pa veliko več – karierni, športni, družinski, ‘coaching’ medosebnih odnosov, ‘coaching’ za mladostnike, menedžerje, iskalce zaposlitve ipd. ‘Coaching’ se lahko izvaja individualno ali skupinsko.

Komu je namenjen? 

Vsem posameznikom odprtega uma, pripravljenim na spremembe in prevzem odgovornosti v vseh življenjskih situacijah. Zanj se ljudje najpogosteje odločajo, ko:

  • se ne počutijo tako, kakor bi si želeli,
  • stvari, ki bi jih morale izpolnjevati, ne dosegajo svojega učinka,
  • čutijo, da »stojijo na mestu« ali celo izgubljajo nadzor nad svojim življenjem,
  • jim primanjkuje energije in samozavesti,
  • se počutijo »prazno«, kljub navidzenim uspehom,
  • imajo cilje, a jih ne znajo uresničiti.

Kako se razlikuje od ostalih metod? 

‘Coaching’ pomaga določene aspekte življenja urediti na tak način, da smo bolj učinkoviti – bodisi v poslovnem svetu ali v medosebnih odnosih.


Kako pa poteka ‘e-coaching’ pri nas?


V svetu so se razvile številne vrste ‘coachinga’, z razvojem informacijske tehnologije pa je v ospredje stopil svetovni splet. Številni ‘coachi’ ponujajo spletni ‘coaching’, ki ponavadi obsega  video konference in pogovore.  Tako ‘coaching’ ni več prostorsko omejen in je dostopen širši množici. Na Inštitutu za osebni razvoj – Corpus Anima Ratio (C.A.R.) smo naredili še korak naprej. Pod mentorstvom dr. Aleksandra Zadela smo razvili posebno metodo ‘e- coachinga’, ki je zelo praktična in enostavna. Z ‘e-coachingom’ namreč dosegamo enak učinek kot z običajnim ‘coachingom’, le da tukaj osebe niso prostorsko ali časovno omejene, saj si same izberejo čas za reševanje nalog in izzivov. Za vsa vprašanja in nasvete imajo udeleženci programa ‘e-coaching’ na voljo dr. Aleksandra Zadela, ki je vselej dostopen preko elektronske pošte.

Kako ‘e-coaching’  izgleda v praksi?

zadel
E-coaching je na Inštitutu C.A.R. idejno zasnoval dr. Aleksander Zadel.

Trimesečni program zajema tedenske e-naloge in tri osebna srečanja na delavnicah, bodisi v Kopru bodisi v Ljubljani. Udeleženci tedensko prejmejo dve e-sporočili, na kateri se odzovejo z akcijo – vedenjem.  Poteka  dvosmerni proces komuniciranja s coachem, ki je pripravljen na vsa vprašanja, dileme in zagate. Tako oseba trdo dela in hkrati prejema izčrpne povratne informacije. Na srečanjih udeleženci predebatirajo ideje, razmišljanja in dileme, ki so se pojavile tekom izpolnjevanja nalog. ‘E-coaching’ je nov in inovativen program, dostopen vsakemu posamezniku, ki si želi sprememb in je zanje pripravljen tudi nekaj narediti. Program se je na Inštitutu C.A.R. v preteklem letu že izvedel v štirih skupinah in izkazal za zelo učinkovitega, tako da so na voljo že nadaljevalni programi ‘e-coachinga’.

 Kaj o našem ‘e-coachingu’ pravijo udeleženci? 

»Spet sem našla mir v sebi in v odnosih. Ozavestila sem svoje napačne vzorce obnašanja. Veselim se novih izzivov in znam izdelati strategijo, kako priti do cilja.«

Eva Slavec, april 2014

Več mnenj in vtisov lahko preberete tukaj.


 

Pustite svoj komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Google photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s