Prve študijske odločitve – kam po srednji šoli?

Prve študijske odločitve so zelo težke, saj v veliki meri začrtajo poklicno pot v naši prihodnosti. Nekateri posamezniki praktično že od malih nog vedo, kaj želijo početi in kakšni so njihovi interesi, nekateri pa imajo z določitvijo tega, kaj želijo v življenju pravzaprav početi, pogosto velike težave. S čim si lahko na poti do pravilne odločitve pomagamo in katere napotke dejansko upoštevati?


Naša bodoča služba je v veliki meri odvisna od tega, kateri študij izberemo na svoji karierni poti in ta odločitev ni nikoli lahka.

”Se vaš otrok sprašuje, zakaj se ne more odločiti, kaj bi rad študiral? Zakaj njegov sošolec ali prijatelj ve, kam se bo vpisal, on pa ne? Ali ne ve, kako izgleda študij in kako je, ko nekje delaš? Ali ne more ugotoviti, kaj RES HOČE delati in v čem lahko postane RES DOBER?”

Nekateri ljudje se že zgodaj zavedajo svojih vzgibov, potreb, interesov in želja. Že v osnovni šoli si postavijo za cilj določen poklic in temu sledijo v nadaljnjem odločanju glede izobraževanja. Nekateri pa svoje interese ozavestijo pozneje. S tem ni nič narobe. Spoznavanje samega sebe je proces, ki traja vse življenje, naši interesi pa se lahko skozi različne izkušnje spremenijo ali dopolnijo.

Težava je v tem, da se v situaciji, ko moramo sprejeti pomembno odločitev, nimamo pa vseh potrebnih informacij, počutimo napeto, zaskrbljeno – tudi obupano, če takšna situacija traja dlje časa.

Kako se pravzaprav odločiti, kaj želimo početi v življenju?

Pomembno je, da si postavimo nekaj osnovnih vprašanj, ki nam bodo pomagala izbrati tri področja, znotraj katerih obstajajo študijske smeri in ki nam omogočajo poklicno udejstvovanje.


”Kaj me veseli, za kaj imam voljo in katere dejavnosti me izpolnjujejo?”

”Za kaj sem talentiran?”

”V čem najbolj uživam in mi ni težko?”

”Kaj bi rad delal, tudi če za to ne bi bil plačan?”


Ko ‘izluščimo’ tri posamezna področja oziroma študijske smeri, je pomembno, da se pozanimamo tudi o dejanskih možnostih študija na izbranih področjih. Informacije o študijskih programih lahko poiščemo na spletu (na primer na spletnih straneh fakultet, visokih in višjih šol), v veliko pomoč pa nam je lahko tudi Zavod za zaposlovanje.

Kaj nam je še lahko v pomoč pri odločanju za študijsko smer ali poklicno usmeritev? 

Če študiramo nekaj, kar nas najbolj veseli, bomo ure učenja za knjigami veliko lažje presedeli. Interes je namreč gonilni motor za študij – v kolikor se učimo in delamo tisto, kar nas zanima, bomo postali najboljši kot smo lahko na določenem področju. To posledično pomeni, da bomo tudi zaposlitev dobili slej ali prej. V mislih moramo imeti tudi to, koliko ljudi takšnim poklicem je na delovnem trgu in koliko je povpraševanja oziroma potreb po tem poklicu.

Pri tem nam je v pomoč tudi raziskovanje smeri, ki nas zanimajo. Pomembno je, da govorimo z ljudmi določenega poklica ali s študenti določene smeri in dobro pregledamo študijske predmetnike. Pri tem se ne osredotočamo samo na standardne poklice. Vsakič znova nas presenetijo nove študijske smeri – oblikujejo se poklici, ki pred nekaj leti sploh še niso obstajali in tudi ti čakajo, da jih raziščemo in se pozanimamo o njih.

Kaj pa če opredelimo lastne interese, pa še vedno ne vemo, kaj nam bolj ‘leži’ in v čem bi bili boljši? 

Takrat je pomembno, da razmislimo o svojih osebnostnih lastnostih – smo bolj družabni ali samotarski, so nam pomembnejši cilji ali odnosi, imamo raje red ali nered, se odločamo hitro ali po tehtnem premisleku, imamo raje nepredvidljive ali ustaljene situacije?

V pomoč pri ugotavljanju odgovorov na omenjena vprašanja, so vam na voljo različni psihološki vprašalniki. Na Inštitutu C.A.R. izdelujemo profile osebnosti in svetujemo pri izbiri študijske smeri, predstavimo vam tudi tehniko, ki vam bo olajšala proces odločanja. Odločitev je treba sprejeti ne glede na to, ali se bo izkazalo, da je prava ali napačna.

”Življenje je polno tveganj in vsi se kdaj pa kdaj zmotimo. Če ne želimo delati napak, lahko edino ostanemo v coni udobja in ne delamo ničesar.”

Ni lahko narediti prvega koraka, vendar imejmo v mislih – nihče se ne bo odločil namesto nas. Tisti dan, ko boste lahko argumentirali, zakaj izbran študij izpolnjuje vašo življenjsko pot, tisti dan boste lahko rekli, da VESTE, kaj želite študirati.


Pustite svoj komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Google photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s