Prirojena naivnost

Naši možgani sprejemajo stvari, ki se jih učijo. Ob tem zmožnost dvoma in zavračanja teh stvari zahteva več mentalnih kapacitet, kot pa njihovo sprejemanje. Zakaj pravzaprav lažje verjamemo stvarem, ki jih ne moremo zaznati z lastnimi čuti, kot na primer, da duhovi obstajajo?


Verjeli ali ne, osnovna nastavitev naših možganov je, da brez pomisleka sprejemajo stvari, ki se jih učijo. To je najbolj očitno pri malih otrocih, ki odraslim verjamejo vse – ne glede na to, kaj jim ti rečejo. Tudi izčrpanega ali zmedenega človeka lahko pravzaprav zelo hitro prepričamo v svoj prav.

Zakaj je temu tako?

Moonwalk
Ali so pristanek na Luni zaigrali?

Ker zmožnost dvoma in zavračanja zahteva več mentalnih kapacitet kot zmožnost sprejemanja.

Nevroznanstveniki so dokazali, da ob branju trditev, za katere verjamemo, da so resnične, pride v naših možganih do kratkih aktivacij. Ob soočenju s trditvami, v katere dvomimo, pa je možganska aktivacija bistveno daljša, močnejša in poteka v drugih predelih – možgani bi morali vložiti več napora, da bi dosegli stanje dvoma.

Čeprav princip, po katerem stvari lažje in hitreje sprejemamo kot zavračamo, morda ni najboljši način za krmarjenje po reki življenja, pa je smiseln v luči evolucije

Prefinjeni miselni sistemi, ki generirajo prepričanja, so se namreč razvili iz bolj primitivnih zaznavnih sistemov in tudi ohranili nekatere od njihovih osnovnih lastnosti.

Med njimi je tudi nekritično sprejemanje informacij, saj nam naši čuti načeloma nudijo zanesljive informacije. V naše zaznave ne dvomimo, svojim čutom popolnoma zaupamo – če nam čuti sporočijo, da je hladno v resnici vroče, jim verjamemo.

Pomislite na čarovniške trike: čeprav se zavedate, da je vse iluzija, vas obide instinktivna misel, da je čarodej zaobšel fizikalne zakone. Zakaj? Ker z lastnimi očmi vidite, kako je iz klobuka na primer povlekel živega zajca.

Ko določenih trditev ne moremo preveriti z našimi čuti, jim še toliko hitreje »verjamemo«, na primer: ”Pristanek na Luni so v resnici posneli v studiu””Duhovi obstajajo” ali ”Lady Gaga je v resnici moški.”

Kaj pa vi? Si upate sesti ob vogal mize, odpreti dežnik v hiši ali odložiti torbo z denarjem na tla? Ali potrkate na les, ko se pohvalite s srečo?

Saj ne, da verjamete v te vraže, a za vsak slučaj …

Več o omenjeni nevroznanstveni raziskavi, lahko preberete na tej povezavi.Pustite svoj komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Google photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s