Nas pričakovanja ‘stanejo’ našega zadovoljstva?

Pričakovanja predstavljajo sestavni del našega miselnega sveta, saj zajemajo predstave o tem, kakšen naj bi bil zunanji svet, da bi v njem lahko bili zadovoljni. Pogosto se zgodi, da nas ravno naša pričakovanja ‘stanejo’ zadovoljstva v življenju – kako pa pravzaprav lahko na podlagi naših pričakovanj dosežemo resnično zadovoljstvo?


Pričakovanja so pomemben, celo sestavni del našega miselnega sveta 

Izhajajo iz našega notranjega sveta, kjer so zbrane slike o tem, kakšen naj bi bil zunanji svet, da bomo lahko v njem zadovoljni. Oblikujemo jih do sebe, do drugih ljudi (poznanih in nepoznanih), do stvari, do situacij in podobno.

Dejansko gre za zbir shranjenih predstav na primer o tem, kako bi morali ljudje voziti na cesti, kako naj bi se obnašal naš partner, kako naj bi se obnašali naši otroci, kakšen bi moral biti naš šef, da bi se dobro počutili pri delu …. skratka predstave o vsem.

Omenjene predstave nam dajejo usmeritev v življenju in nam govorijo o tem, kaj nas zadovoljuje

Nastanejo na podlagi izkušenj iz preteklosti. Tako neposrednih izkušenj, na podlagi katerih smo sami izkusili, kaj za nas deluje, kaj je učinkovito in nam daje zadovoljstvo, kot tudi posrednih izkušenj, ki smo jih pridobili preko vzgoje, opazovanja vedenja pomembnih drugih, kulturnih norm, medijev in podobno.

Naše notranje predstave o zunanjem svetu so tako pravzaprav konglomerat izkušenj, idealov, želja, vrednotenja dobrega in slabega, ponotranjenih kulturnih norm ter, na najvišji ravni, naših vrednot.

Kako lahko – na podlagi naših pričakovanj – dosežemo zadovoljstvo? 

Če želimo v zunanjem svetu najti zadovoljstvo, je pomembno, da je razlika med tem in našim notranjim svetom čim manjša. Naša pričakovanja namreč temeljijo na prepričanju, da nas bo njihovo uresničenje pripeljalo do zadovoljstva.

”Kako smo potem lahko zadovoljni v svetu, ki ni skladen z našimi pričakovanji?”

 

Večja kot je razlika med tem, kar pričakujemo in tem, kar smo dejansko deležni v realnosti, bolj smo namreč nezadovoljni.

Kolikokrat pa se vprašamo, ali so naša pričakovanja do sebe, do drugih, do stvari in do situacij realna?

(1) pričakovanja smo oblikovali na osnovi izkušenj iz preteklosti, kar pomeni, da pričakujemo, da bo tisto, kar je za nas nekoč delovalo, dejansko delovalo tudi v prihodnosti.

Sedanjost pa je pogosto zelo različna od preteklosti – na primer: ob prvi zaposlitvi smo lahko razočarani, saj naša pričakovanja niso skladna z značilnostmi službe. Vendar naša pričakovanja ne temeljijo na sedanji razmerah v službi, ampak na naših preteklih izkušnjah z delom (na primer študentskim delom), na izkušnjah naših bližnjih in podob iz medijev.

(2) pričakujemo, da lahko vplivamo na točno določeno spremembo okoliščin / drugih ljudi, v smeri večje skladnosti z našimi pričakovanji. Čeprav pogosto poskušamo vplivati na okoliščine ali druge ljudi, pa dejansko nimamo kontrole nad učinkom našega vpliva, saj se drugi ljudje odločajo sami zase. Tudi v primeru, da čakamo na spremembo okoliščin ali drugih ljudi, se pogosto zgodi, da te nikoli zares ne dočakamo.

”Nerealno je namreč pričakovati od drugih, da bi se vedli skladno z našimi pričakovanji (Kaj pa njihova pričakovanja do nas? Ali se mi vedno vedemo skladno z njihovimi pričakovanji?) in nerealno je pričakovati, da bomo lahko spremenili okoliščine, ki niso v dosegu naše aktivnosti.”

Ko se soočamo s težavami, ki jih prinesejo nerealna pričakovanja, se počutimo vse bolj nemočne in ne verjamemo, da bi kaj lahko delovalo. Pogosto menimo, da je vse odvisno od okoliščin in od drugih ljudi, na ta način pa sebe dejansko postavimo v pozicijo nemoči.

”Na vsak način poskušamo kaj narediti tam, kjer pravzaprav sploh nimamo moči.”

Kje pa imamo moč?

Pri sebi – pri spreminjanju sebe! Če je naš pogled na svet plod našega mišljenja in našega notranjega sveta, potem se sprememba lahko začne le znotraj, v naših glavah.

Vprašanje je, ali lahko okoliščine / druge sprejmemo takšne kakršne so, ali jih lahko pogledamo iz drugačne strani, ne zgolj iz vidika naših pričakovanj?


Pustite svoj komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Google photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s