Najbolj škodljive oblike komunikacije v partnerskem odnosu


Najmočnejše orodje za krepitev vezi med partnerjema, je zagotovo učinkovit način komuniciranja med njima. V kolikor ta partnerjema ne ustreza, lahko hitro pride do težav – pogostih in glasnih prepirov, dni molka ter občutka, da sploh nismo več povezani.

Kateri so trije načini komunikacije, ki spadajo med najbolj pogoste in hkrati najbolj škodljive oblike komunikacije za partnerski odnos?

(1) Kritika

Obstaja velika razlika med tem, ali partnerju izrazimo svoje mnenje na spoštljiv način, ali pa mu očitamo njegovo vedenje ali temperament.

(-)

Stavki kot so na primer; ”Nič ni iz tebe!”, ”Nikoli ne počistiš za sabo!”, ”Lahko bi si že enkrat zapomnila …” prav nič ne doprinesejo k dobremu počutju partnerja. Če zgolj naštevamo njegove napake, pripomoremo k temu, da bo imel slabo mnenje o sebi in/ali o nas.

(+)

Namesto tega raje uporabljajmo kratke, natančne izjave in jezik sprejemanja brez obtoževanja in kritiziranja. To pomeni, da na kratko opišemo, kaj si v nastali situaciji mislimo. Naj bo jasno, da je to naš vidik. Na primer; ”Trudim se, da bi bilo stanovanje urejeno, pa se mi zdi, da se stvari samo kopičijo. Mi lahko pomagaš …?”.

(2) ‘Zakopati se’ v molk

Če se eden ali oba partnerja izogibata konfliktu, to sicer ohranja kratkoročno stanje miru. Na dolgi rok pa ta »strategija« postopoma razjeda tako zadovoljstvo z odnosom kot s samim sabo. Biti tiho je lahko enako škodljivo kot na primer kričati.

(-)

Govorimo o primerih, ko se eden od partnerjev ne ozira na drugega, ga ignorira, ob pričetku pogovora odide iz prostora, se zapre v sobo, se pretvarja, da je zaseden. Ignoranca je zgolj še en obraz nespoštovanja, ki nikoli ne doprinese k razreševanju problema.

(+)

Namesto molka, ignorance, umika, raje izberimo pozorno poslušanje in poskusimo razumeti partnerjev vidik. Le s sodelovanjem obeh strani, le s skupnimi močmi lahko pridemo do cilja, ki smo si ga skupaj zastavili. ‘Communicare’ pomeni napraviti nekaj skupno, deliti s kom. Slovenska beseda »sporazumevanje« to še bolje opredeljuje, saj pomeni iskanje skupnega razumevanja o predmetu govora.

(3) ‘Branje’ misli 

Se spomnite kakšnega trenutka, ko naj bi vaš partner nekaj naredil, pa ste kasneje ugotovili, da nič ne ve o tem? Ali obratno – ko je vaš partner od vas nekaj pričakoval, vi pa tega sploh niste vedeli?

(-)

Pogosto mislimo, da drugi vedo, kaj mislimo. V resnici pa drugi ne morejo vedeti, kako se počutimo ali kaj hočemo. Ne čutimo in ne mislimo na enak način, ne zdijo se nam iste stvari pomembne. Zato mogoče opazimo prah na policah, naš partner pa ne.

(+) 

Namesto nemega pričakovanja raje izrazimo svoje želje in potrebe. Tudi najbolj samoumevne stvari se morda drugim ne zdijo tako samoumevne. Nesporazumi in spori se ne pojavijo zaradi objektivne stvarnosti, ampak zaradi naših različni pogledov na to stvarnost.

Kdaj lahko začnemo reševati komunikacijske šume v partnerskem razmerju? 

Takrat, ko prepoznamo svoje napake in se odločimo, da želimo svoj način komuniciranja izboljšati. Ko se zavemo, kaj počnemo, kakšne posledice ima to za odnos in kaj lahko storimo glede tega, lahko začnemo komunikacijo učinkovito spreminjati.


V razmislek so lahko sledeča vprašanja:

Katera so moja ključna pričakovanja do partnerja?

Kako jih partnerju sporočam?

Kdaj moj način komunikacije partnerja najbolj prizadene?

Ali se v tem trenutku vedem skladno z mojim namenom – imeti dober, ljubeč odnos s partnerjem?

Od tu naprej lahko razmislimo, kakšna komunikacija bo bolj učinkovita in kako bomo uvedli te spremembe. Pri slednjem pa je seveda zelo pomembna vztrajnost in – delo na sebi.


 

Pustite svoj komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Google photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s