Zakaj hočejo otroci biti v »središču pozornosti«?

Pozornost ni sama sebi namen – to pomeni, da otroci običajno ne potrebujejo pozornosti same ampak želijo z ‘iskanjem’ pozornosti doseči nekaj drugega. Kako razumeti otroka, ki z uporabo motečega vedenja pritegne pozornost staršev nase in kaj lahko ob tem storimo? 


Pozornost ni sama sebi namen

Zato se je pomembno vprašati; ”s kakšnim namenom želi otrok pridobiti pozornost?”

Pomembno je razumevanje, da otrok običajno ne potrebuje pozornosti same – tega, da ga starši opazijo in gledajo, ampak poskuša s tem doseči nekaj drugega – da se starši z njim ukvarjajo na točno določen način.

Zakaj hočejo otroci biti v »centru pozornosti«?

Običajno rečemo, da otrok ‘išče pozornost’ takrat, ko se znajde v situaciji, v kateri starši počnejo nekaj drugega in se neposredno ne ukvarjajo z njim (na primer govorijo z nekom) ob tem pa za zadovoljevanje neke potrebe ali pridobitev želene stvari, uporabi sredstvo, ki ga imenujemo neprimerno ali moteče vedenje. Ob tovrstnem vedenju se starši pogosto obrnejo na otroka in če ne drugega, je otrok dosegel to, da se starši ukvarjajo z njim. Prav slednje mu namreč omogoča več možnosti, da bi prišel do tega, kar potrebuje – starši se namreč z njim ukvarjajo, ga opazujejo, poslušajo in podobno.

Vendar ”biti v centru pozornosti” ni samo sebi namen

Potrebno je ugotoviti, kaj otrok s takim vedenjem zasleduje, kaj poskuša zadovoljiti ter kaj potrebuje. Nato pa mu je potrebno pomagati, da bi do tega prišel na učinkovit način.

Vprašanje, ki je lahko staršem v pomoč, se glasi: ”S kakšnim namenom otrok sedaj to počne?”

Prav tako se je pomembno zavedati, da je naše vedenje vedno namensko. To pomeni, da se pogosto sploh ne zavedamo namena, vendar vedno želimo nekaj doseči z našim vedenjem.

Primer; starši ne kričijo na otroka zato, ker jih ne uboga, ampak zato, ker želijo doseči, da bi nekaj naredil, jih ubogal.

Otrok želi s svojim vedenjem vedno nekaj doseči zase

Omenjeno trditev bomo ponazorili s primerom ‘iskanja pozornosti’, ko otrok želi pokazati mami, da se je nečesa naučil.

Njegovo odkritje, da je nečesa sposoben želi deliti z mamo in tako pridobiti še njeno potrditev, da je sposoben. Mama pa se pogovarja s sosedo. Otrok začne z različnimi vedenji ‘iskati pozornost’ (sitnari, ‘skače’ v besedo, teka naokrog, začne delati kaj nevarnega in podobno), mama ga pokliče k sebi in mu pove, da bodo kmalu šli domov.

Otrok je za nekaj minut mogoče pomirjen, a ko vidi, da se mama ne premakne in ne da prave pozornosti temu, kar oni želi, začne znova. Potem ga mama povleče k sebi in objame, otrok se iz objema izvleče in nadaljuje. Z njegovim vedenjem ni želel doseči povezanosti z mamo (objem), ampak pokazati, da je nečesa sposoben. Nadaljeval bo vse dokler mama ne bo razumela, da ji je hotel pokazati, da se je nečesa naučil in si je želel to deliti z njo – zasleduje v bistvu občutek, da je sposoben, močen, kompetenten.

Zato se je pomembno zavedati dejstva, da otrok želi s svojim vedenjem doseči nekaj zase. To pa še ne pomeni, da je njegovo vedenje sprejemljivo za njegovo okolico in v končni fazi tudi učinkovito zanj.

Na tej točki je pomembna vloga staršev – otroku lahko omogočijo preizkušanje različnih vedenj, ki bi bila lahko bolj učinkovita od teh, ki jih otrok uporablja. Ko otroci vidijo boljše načine, da bi prišli do tega, kar potrebujejo, pogosto spremenijo svoje vedenje.

Vendar pa ob tem ne gre za to, da bi otrokom preprečevali za nas ”moteča” vedenja, temveč za to da poskušamo razumeti, kaj je pravzaprav funkcija teh vedenj in kaj nam pravzaprav sporočajo. Na podlagi tega pa omogočati in spodbujati preizkušanje, raziskovanje, učenje drugačnih vedenj, ki imajo enako funkcijo.

Kaj torej lahko storimo glede ‘iskanja pozornosti’?

Bodimo pozorni na to, kdaj otrok ”išče pozornost”, kaj počne pred tem, kaj počnemo mi, ali se to dogaja pogosto v prav določenih situacijah … ter tako poskušajmo ugotoviti, kaj otrok s tem zasleduje.


Pustite svoj komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Google photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s