Moj osebni vodnik po resničnosti

Ko kupujemo nove čevlje, izberemo tiste, ki so po našem okusu. Ko spremljamo politične polemike, mimogrede izrazimo svoje stališče in ga tudi branimo. Ob novicah o novih nemirih nas hitro spreleti občutek: ”To ni prav.” To, kako vidimo svet in kako v njem delujemo, določajo naša prepričanja, s pomočjo katerih presojamo o svetu. Kaj sploh so prepričanja, jih lahko spremenimo in kako lahko bolj funkcionalno razumemo svet okoli nas? 


To, kako vidimo svet in delujemo v njem, določajo naša prepričanja. Na podlagi teh presojamo, kaj je pravilno in kaj napačno; kaj je dobro in kaj slabo; ter se odločamo, katero vedenje bomo izbrali v kateri situaciji.

”Brez prepričanj ne bi bilo zakonov, ekonomske krize, nemirov, pa tudi ne ustanov, kot so šole ali cerkve; tudi znanosti ne bi bilo.”

Prepričanja so sama po sebi umevna in značilna za človeško vrsto – po njih se ločujemo od živali.

Svoj osebni zemljevid sveta razvijamo od zgodnjega otroštva dalje

Ker smo socialna bitja, zavoljo pripadnosti marsikatero prepričanje naših bližnjih kar ”posvojimo”. Pripadati določeni skupini je namreč velikokrat bolj pomembno kot biti na strani dokazov. Ko pridemo v odraslo dobo, imamo tako že dokaj medsebojno povezan in odporen sistem prepričanj. Njegova trdovratnost pa je najbolj razvidna takrat, ko smo pripravljeni veliko storiti, da bi zavrnili mnenje, ki ni v skladu z našimi prepričanji, ali pa ko spregledamo dejstva, ki bi naša prepričanja omajala, dobro pa si zapomnimo tista dejstva, ki jih potrjujejo.

To še ne pomeni, da naših prepričanj sploh ne moremo spremeniti

Mnogi se zavedamo nefunkcionalnih prepričanj, s katerimi si grenimo življenje.

Na primer: ”Če delo ni dobro opravljeno, sploh ni opravljeno”, ”Ljudem, ki jih imam rad, moram zagotoviti lepo življenje”, ”Če ne končaš faksa pri 25-ih letih, si nesposoben”, ”Vse moram imeti pod kontrolo” in podobno.

Za spreminjanje takšnih in podobnih prepričanj psihologi in psihoterapevti uporabljajo različne pristope, za naše počutje in vedenje pa ni bistvena situacija sama po sebi, ampak naše videnje situacije. Slednje pogosto sprejmemo kot resnico, brez posebnega razmisleka ali vrednotenja.

Bolj funkcionalno branje sveta – kako? 

Prvi korak pri učenju bolj funkcionalnega branja sveta je seveda ta, da spoznamo, kakšna ‘očala’ nosimo in kakšen učinek imajo ta na naše čustvovanje in vedenje. Naslednji korak je spreminjanje ‘filtra’ na očalih, pri čemer je lahko dobrodošel tudi nevtralen in objektiven pogled strokovnjaka. Slednji nas prav zaradi svojega nevtralnega položaja učinkovito usmerja pri branju in popravljanju naših temeljnih prepričanj – našega osebnega vodnika po resničnosti.


Pustite svoj komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Google photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s