Kako otrokom razložiti ločitev?

Ločitev prav zagotovo predstavlja enega izmed najbolj stresnih in prelomnih dogodkov družinskega življenja, ki s seboj prinaša veliko sprememb in posledic. Eden izmed najtežjih korakov, ki ga sta ga partnerja ob tem primorana storiti pa je sporočanje in obrazložitev svoje odločitve otrokom. Kako se tovrstne situacije sploh lotiti in kako v njej najti priložnost za učenje in rast?


Veliko staršev se poskuša izogniti neugodju in bolečini otrok. Ob prepričanju, da so oni povzročitelji otrokove bolečine, lahko skušajo situacijo ‘popravljati’ na različne načine, čeprav se izkušnje ločitve pravzaprav sploh ne da popraviti.

Kaj pa lahko storijo starši? 

Otroci v takšni situaciji občutijo zmedenost in bolečino. Zato je tako pomembno, da imajo ob sebi starše, ki se odzovejo, razumejo in osmislijo njihova občutenja, hkrati pa jim lahko ponudijo tudi dejstva in odgovore na njihova vprašanja.

Takrat, ko je otroku hudo in občuti bolečino, je torej pomembno, da so mu starši v oporo in da so mu pripravljeni iskreno odgovarjati na vsa njegova vprašanja. Otrok namreč pričakuje to, kar pozna – da bosta starša ostala skupaj in se bosta imela rada. Ker ločitev zanj predstavlja veliko spremembo, ki je doslej še ni doživel in izkusil, je neizogibno, da bo jezen, žalosten in razočaran.

Kako se otroci odzovejo na novico o ločitvi? 

Mnogi otroci se na novico o ločitvi tako odzovejo z jezo, žalostjo, in željo, da bi stvari ostale, kakršne so bile. Mnogi pa doživljajo tako pozitivna kot negativna čustva – olajšanje na eni strani in izgubo na drugi.

Vnaprej predpostavljati, kakšna čustva bo doživljal otrok in kako se bo odzval, je nemogoče. Ko pa bodo ta čustva prišla, mu jih dovolimo, tudi če se nam zdijo zmedena ali nenavadna.

Kako sporočiti novico o ločitvi otroku? 

Ko sporočamo novico svojemu otroku, je dobro, da smo s partnerjem enotni – lahko se že vnaprej dogovorimo, kako in kaj bo povedal eden in kaj drugi partner. Otrok ima oba starša rad, zato je pomembno, da za ločitev ne krivita drug drugega, ampak oba priznata svoj delež. Tako je manjša verjetnost, da bo otrok dobil občutek, da je on razlog za ločitev, ali da se mora postaviti na stran enega od staršev.

Novica o ločitvi je slaba, ne glede na to, kako jo povemo

Glavno sporočilo pogovora z otrokom pa je, da ne bo izgubil nobenega od staršev ter da mu bosta oba vedno stala ob strani.

Dobro je, da otroku povemo resnico brez skrivanja ali prikrivanja – torej mu na zanj razumljiv način razložimo, kaj se dogaja in kaj se bo zgodilo. Pri razlagi ni potrebno iti v detajle, a če ima otrok kakšno vprašanje, če ga kaj skrbi, mu nudimo možnost razlage in pogovora.

Pri tem je dovoljeno pokazati čustva (na primer žalost) – tudi v besedah. Otrok namreč slej ko prej zazna, da nekaj visi v zraku, zasluti, da se starši ne razumejo, zato je skrivanje čustev in odločitev povsem odveč.

V veliko pomoč pri pogovoru z otrokom so vam lahko kakšne pravljice, zgodbice, kjer se lahko poistoveti z glavnim junakom, ki se sooči s težko preizkušnjo in jo na koncu tudi uspešno prestane.

Strah staršev, kaj bo ločitev prinesla za otroke 

Večina staršev se boji, kaj bo ločitev prinesla za otroke. Zato težijo k temu, da otroke obvarujejo pred bolečino; kaj šele, da bi jim jo oni povzročili. A bolečina v vsakem primeru bo in tako imamo pravzaprav priložnost, da otroka naučimo, kako se učinkovito soočati z bolečino. V vsaki stiski se skriva možnost učenja in osebne rasti. Starši, ki ločitev vidijo kot priložnost za učenje in rast, svojim otrokom pomagajo, da se naučijo te temeljne resnice.


Pustite svoj komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Google photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s