Ali se na dopustu res odklopimo?

Končno poletje. Končno čas za dopuste, za zaslužen oddih. Čas zase, za družino, za užitek in počitek. Pa vendarle pogosto ne uspemo ”odklopiti” misli od službe. Ali se bo služba ‘podrla’, če nismo prisotni?


Kolega mi je zaželel, naj na dopustu uživam in čim manj delam. Ali je res potrebno, da na dopustu pregledujemo službeno e-pošto, sprejemamo službene klice in preverjamo, kako gre sodelavcem, ki nas nadomeščajo? Vse lahko počaka, da se vrnemo polni energije.

Dopust, naj si bodo to aktivne počitnice ali poležavanje na plaži, je namenjen regeneraciji. Njegova ključna funkcija je obnova naše energije, da bomo po povratku polni energije za nove podvige in izzive.

Kaj se zgodi z našo energijo, če na dopustu ne popustimo in se sprostimo? 

Odklop?

Če razmišljamo o delu, smo neprestano v stiku s službo in rešujemo probleme, ki so seveda namišljeno nujni? Energije ne obnovimo v zadostni meri – ne napolnimo dovolj baterij, ampak jih še vedno praznimo. Pri tem se ne zavedamo, kakšne račune plačujemo, ker si ne vzamemo časa zase, za počitek, za regeneracijo, za družino.

Mogoče se bojimo, da nam bo kaj ušlo? Ali pa, da smo tako pomembni, da bo kaj hudo narobe, ko nas ni? Mogoče pa nočemo sprevideti, da dejansko lahko naši sodelavci dobro delajo tudi brez nas? Ali pa izpolnjujemo sliko sebe kot pridnega, marljivega in odgovornega zaposlenega? Vse to in še marsikaj je lahko v ozadju tega, da ne spustimo in odklopimo.

”Cena pa je naša življenjska energija, zdravje, dobro počutje.”

Menim, da veliko odgovornosti do kakovostnega dela pokažemo prav na način, da si vzamemo odmor, ko ga potrebujemo. Utrujeni ne delamo kakovostno. Vedemo pa se, kakor da imamo neomejene zaloge energije, in pogosto nočemo poslušati signalov, da si je potrebno malo oddahniti (utrujenost, raztresenost, razdražljivost, nejevolja, slabo počutje, glavoboli, prebavne motnje, prehladi, bolečine v hrbtu, pomanjkanje volje, smisla in podobno).

Pri tem racionaliziramo z izjavami kot na primer ”moram biti dosegljiva/a’, ”moram še to narediti, ker je pomemben projekt”, ”hitreje bo, če naredim jaz kakor sodelavci”, ”če namenim delu vsako jutro manj kot uro, me ne bremeni toliko” …

To so vse predstave, ki si jih ustvarimo v naših glavah, da bi se sami sebi opravičili in naredili delo na dopustu bolj znosno.

Ali je to res potrebno?

Kaj pa če bi enostavno odklopili, se sprostili in uživali, ob tem pa zaprli računalnike in telefone?

Kaj bi se lahko najbolj hudega zgodilo?

Premalokrat se zavemo, da imamo v sebi ves potencial, ki nam omogoča, da se znajdemo v različnih situacijah in ob različnih težavah. Težava ne-odklopa je v svoji osnovi vprašanje zaupanja.

Ali si zaupamo, da čeprav odklopimo, bomo ob povratku kos težavam, ki lahko nastanejo med našo odsotnostjo?

Ali zaupamo našim notranjim potencialom: spretnostim, znanjem, sposobnostim, iznajdljivosti, ustvarjalnosti …?

In nenazadnje;  ali smo sposobni sprejeti odgovornost za lastno počutje?

Odgovornost, da smo nezadovoljni in se slabo počutimo (na primer napetost, stres, utrujenost in podobno), ker ne skrbimo dovolj učinkovito za našo regeneracijo in počitek? Ker ne poskrbimo za uravnoteženo izpolnjenost delovnega, družinskega in osebnega področja življenja?

Jaz se bom odklopila. Kaj pa vi?


Pustite svoj komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Google photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s