V novem letu izboljšajmo partnerski odnos

To ni blog vsebina o tipičnih novoletnih zaobljubah, ki so najpogosteje vezane na rekreacijo in zdravo prehranjevanje. Ampak je blog vsebina o zaobljubah, ki so vezane na tisti odnos, za katerega prepogosto dopustimo, da postane samoumeven, rutinski. To je partnerski odnos.


To je eden izmed pomembnejših odnosov v našem življenju, pa naj imamo partnerja ali ne. Vsak človek nosi v glavi, na pomembnem mestu, sliko nekega bolj ali manj idealnega partnerja in partnerskega življenja. Vsak človek ima torej v glavi predstavo o tem, kako naj bi se partnerja vedla drug do drugega in kako naj bi potekalo skupno življenje.

Vsi imamo temeljno potrebo po pripadnosti (povezanosti, ljubezni), ki jo na takšen ali drugačen način zadovoljujemo ob pomembnih drugih. Vse te slike, ki usmerjajo naše početje, pa so pogosto vir razočaranj. Zlasti takrat, ko pričakujemo od partnerja, da se bo vedel skladno s predstavami in pričakovanji, ki jih imamo v glavi.

Ne smemo pozabiti, da ima vsak svoje predstave, na podlagi katerih oblikuje pričakovanja do drugih ljudi in jih nato tudi zasleduje, saj verjame, da bo tako najbolj zadovoljen. Pogosto pa se zgodi, da postanejo prav ti drugi ljudje motnja – ker zasledujejo nekaj drugega, ker se ne vedejo skladno z našimi predstavami ter ker pričakujejo nekaj od nas, kar ni v skladu s tem, kar sami hočemo.

bolg-1-foto-001

Globoko v sebi smo prepričani, da bomo zadovoljni, če bo naše partnersko življenje potekalo skladno z našimi predstavami. Ko do tega ne pride, pa menimo, da je drugi za to odgovoren. Sami skrbimo za svoje zadovoljstvo ob partnerju. Tako kot partner skrbi za svoje zadovoljstvo ob nas.

Ali smo sposobni drug na drugega gledati ne zgolj iz perspektive pričakovanj v naših glavah?

Ali smo sposobni videti razliko med tem, kar zasledujem jaz in tem, kar zasleduješ ti?

Sprejeti, spoštovati to razliko ter pogledati, kako priti do nečesa skupnega, kar bi lahko oba zasledovala?

bolg-12-001Kako kakovostno živimo svoje partnerstvo?

Kako se vedemo kot partnerji?

Ali smo zadovoljni s tem, kako se sami vedemo do partnerja (ne glede na to, kaj on počne)?

To ni odvisno od tega, kdo je na drugi strani, ampak od tega kdo smo pravzaprav mi sami in kakšni so naši standardi vedenja. Hočemo biti povezani, ljubljeni, sprejeti, spoštovani, upoštevani, slišani. Vse to ni odvisno od nas, ampak od drugega.

Tisto, kar je odvisno od nas je v bistvu to, da se povezujemo, ljubimo, sprejemamo, spoštujemo, slišimo … Če to počnemo povečamo verjetnost, da se bo tudi drugi z nami povezoval, nas sprejemal, ljubil, spoštoval …


Pustite svoj komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Google photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s