Kako otroka pripraviti na rojstvo sorojenca?

Prihod novega družinskega člana predstavlja spremembo družinske dinamike, ki pa nima vpliva le na starše, temveč tudi na otroke. Ti v vlogo sorojenca najpogosteje vstopijo v zgodnjem otroštvu, v katerem še razvijajo sposobnosti uravnavanja svojega vedenja in čustvovanja, prav tako pa še ne razumejo čustev drugih. Kako otroka pripraviti in mu olajšati prihod novega družinskega člana?


Se spomnite, koliko sprememb je v vaše življenje prineslo rojstvo prvega otroka?

Kar naenkrat je bila vsa  vaša pozornost usmerjena na majhno bitje, katerega potrebe so postale pomembnejše od vaših. Mnogi starši pravijo, da je rojstvo drugega otroka veliko lažje, saj menijo, da so se ogromno naučili že ob rojstvu prvega otroka. Nezanemarljivo dejstvo pa je, da ima sprememba družinske dinamike velik vpliv tudi na otroke.

Otroci se težko soočajo z večjimi spremembami, še posebej, če  te zadevajo njim najpomembnejše odnose – odnose s starši.

Otroci so ob rojstvu sorojenca pogosto ljubosumni

Ljubosumje izražajo že od prvega leta starosti naprej, večinoma v povezavi z drugimi čustvi, kot so na primer strah, žalost in jeza. Izraženo je lahko  bodisi neposredno (na primer; tekmovanje za pozornost staršev, napadalnost) ali posredno (na primer; otrok kar naenkrat ne zna več uporabljati kahlice), ki ga je staršem težje razumeti.

Kdaj otroci vstopijo v vlogo sorojenca? 

Otroci v vlogo sorojenca najpogosteje vstopijo v zgodnjem otroštvu (tj. od drugega do tretjega leta starosti), v katerem še razvijajo sposobnosti uravnavanja svojega vedenja in čustvovanja, prav tako še ne razumejo čustev drugih.

Kako otroku olajšati prihod novega družinskega člana? 

V pomoč so vam lahko spodnje smernice:

(1) Razumem te 

Otroka poskušamo razumeti z vživljanjem v njegov položaj in doživljanje (na primer; opazimo, da ima otrok občutek, da izgublja našo naklonjenost). Obenem pa je pomembno, da otroku dopustimo izražanje ljubosumja – zatekanje h kaznovanju ali odtegovanju pozornosti situacijo lahko le še poslabša.

(2) Starosti primerna razlaga situacije


pri-razlaganju-nove-druzinske-situacije-si-lahko-pomagamo-z-otroskimi-knjigami-nekatere-med-njimi-vsebujejo-tudi-starsem-namenjen-razdelek-s-smernicami-kakopripraviti-otroka-na-prihod-novorojencka


(3) Vključevanje otroka v skrb za dojenčka

Otroka spodbudimo, da nam pri previjanju podaja pripomočke (na primer; robčke, pleničko in puder) in da med skupnim sprehodom pomaga potiskati voziček. Ob naši prisotnosti mu dovolimo, da pestuje dojenčka  in ga nahrani. Otroku se lahko kupi igračo dojenčka, da potem na enak način skrbi zanj, kot starši skrbijo za dojenčka.

(4) Čim manj dodatnih sprememb

Zaradi stresnosti ob prihodu novorojenčka, je dobro čim bolj ohraniti otrokovo vsakodnevno rutino. Slednja namreč otroku predstavlja stabilnost in s tem povezan občutek varnosti (na primer; da se takrat otroka ne uvaja v vrtec).

(5) ”Pomemben si mi!”

Otroku pokažimo, da ga imamo radi. Namenimo mu več pohval, tudi za stvari, ki so nam sicer samoumevne (na primer; da ne moči postelje ali se sam igra). Zelo dobrodošlo je pogostejše objemanje in nasploh izkazovanje nežnosti, naklonjenosti. Izberemo lahko neko aktivnost, ki je namenjena samo otroku in enemu od staršev, potem pa si vsak teden vzamemo čas za to aktivnost ter pri tem ne vključujemo dojenčka.


 

Pustite svoj komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Google photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s