Ženske, ki so zaznamovale področje psihologije

Mesec marec, ki poteka v znamenju pomladnega prebujanja, je med drugim namenjen tudi ženskam – poleg prvega pomladnega dneva, namreč praznujemo tudi dan žena in materinski dan. Katere ženske pa so bile tiste, ki so ‘prebudile’ in pomembno doprinesle k področju psihologije? 


ANNA FREUD

Anna Freud je bila hči znanega psihologa Sigmunda Freuda. Močno je bila pod vplivom očetove psihoanalitične teorije, sama pa je prispevala k psihologiji ega in otroški psihoanalizi, zato tudi spada med pomembnejše teoretičarke na področju psihologije.

MARY AINSWORTH

Mary Ainsworth je bila razvojna psihologinja. Najbolj znana je zaradi metode opazovanja » Tuje situacije« zgodnjega navezovanja otroka. Veliko je prispevala k teoriji navezovanja, njena dela pa so igrala pomembno vlogo pri opazovanju razvoja otroka.

SANDRA BEM

Sandra Bem je sodobna psihologinja, poznamo jo po teoriji sheme družbenega spola. Razvila je »vlogo spolnosti po Bemovi«, ki meri kako dobro ljudje spadajo v tradicionalne spolne družbene vloge. Poleg tega pa ena prvih, ki je uporabila delitev osebnosti kot moške, ženske, androgene ali neopredeljene.

MARY WHITON CALKINS

Mary Whiton Calkins je najbrž najbolj znana zaradi vloge prve predsednice Ameriške psihološke organizacije, vendar pa je za področje psihologije naredila veliko več kot to. Študirala je na Harvardu skupaj z znanima profesorjema, kot sta William James in Hugo Munsterberg. Kljub temu, da je izpolnjevala vse pogoje za naziv doktorantke, ji Harvardska univerza doktorata ni želela priznati zgolj zaradi tega, ker je ženska.

LETA HOLLINGWORTH

Leta Stetter Hollingworth je najbolj znana zaradi pomembnega dela z nadarjenimi otroci, poznana pa je bila tudi zaradi pionirskega dela na področju psihologije žensk. Raziskovala je v času, ko so bile ženske pojmovane kot manj nadarjene in talentirane kot moški. Vzorec raziskave je bil zelo obsežen, saj je bilo udeleženih več kot 2000 otrok moškega in ženskega spola.

KAREN HORNEY

Karen Horney je bila ugledna psihoanalitičarka, ki je raziskovala nevrozo, psihologijo žensk in psihologijo sebe. Bila je izrazita neo-freudistka, ki je pod vprašaj postavila veliko Freudovih teorij o ženskah. Na primer, Horney je nasprotovala Freudovi teoriji, da ženske čutijo zavist, ker nimajo penisa s tem, da je trdila obratno, saj naj bi moški čutili zavist maternice, ker niso zmožni donositi otroka.

MELANIE KLEIN

Melanie Klein je bila avstijska psihoanalitičarka, najbolj znana po terapevtski tehniki, poznano kot »terapija z igro«. Bila je ena izmed prvih, ki je uporabila tradicionalno psihoanalizo na otrocih. Terapevtske tehnike, ki jih je uporabljala, imajo še danes pomemben vpliv na preučevanje sodobne psihologije otroka.


 Povzeto po in vir slike: https://www.verywell.com/important-women-in-psychology-history-2796023

Pustite svoj komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Google photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s