Zakaj se brez prijateljev ne da?

Ljudje smo družabna bitja in potrebujemo prijatelje. Kaj hitro pa se nam zgodi, da njihovo družbo jemljemo kot samoumevno in preprosto pozabimo, da se je za prijateljstvo potrebno truditi in vanj vlagati čas ter energijo. Po drugi strani pa pričakujemo, da bo prijatelj vedno tu za nas, nam stal ob strani, ali priskočil na pomoč. Zakaj je prijateljstvo tako pomembno in kako ga lahko negujemo?


Starejši kot smo ljudje, vedno redkeje spletamo nova prijateljstva. Obenem imamo tudi vedno manj časa za tiste, ki so z nami že od nekdaj, ali pa nam je druženje z njimi preprosto odveč. 

Zakaj je prijateljstvo tako pomembno?

Kako se želimo počutiti? Dobro ali slabo? Verjetno dobro.

Za dobro počutje v življenju izbiramo določena vedenja, za katera verjamemo, da nam bodo pomagala zadovoljiti naše temeljne potrebe. Slednje so (poleg potrebe po preživetju, ki je značilna za vse živalske vrste) potreba po pripadnosti in ljubezni, potreba po zabavi, potreba po moči in potreba po svobodi.

Katera potreba je močnejša, se razlikuje od posameznika do posameznika, a vse potrebe so značilne za vse ljudi in vsi aktivno iščemo načine, kako jih zadovoljiti. Ali lahko vse naše potrebe zadovoljimo sami?

Ljudje smo socialna bitja. To pomeni, da za dobro počutje, poleg naše lastne aktivnosti, potrebujemo tudi dobre odnose in sodelovanje. Če bi živeli v osami in bi imeli dovolj udobja in vse, kar je za preživetje potrebno, se življenje za nas ne bi končalo. Bi pa bilo zelo osamljeno. Živeli bi v nenehnem upanju, da bo kdo prišel mimo, postal naš prijatelj in nas imel rad. Poslušal nas bi, se učil in smejal z nami ter nas ne bi silil v nekaj, česar nočemo.

Naša potreba po ljubezni in pripadnosti je na primer tako močna, da nas zato žene še dlje od golega preživetja. Tako ne iščemo kakovostnih odnosov le z ljudmi, s katerimi smo v sorodu in/ali pa s potencialnimi partnerji (v namen ohranjanja naših genov), ampak tudi s čistimi neznanci, ki s časom in izkušnjami postanejo naši prijatelji.

Od prijateljev se učimo ter se ob tem neizmerno zabavamo. Počutimo se dobro, če je v naši moči, da jim lahko pomagamo. In ko iščemo svobodo, vseeno upamo, da bo prijatelj še tam, ko se vrnemo nazaj. Da nas bo sprejel in nam stal ob strani, ko bomo z njim delili našo izkušnjo.

Če se dobro počutimo v družbi prijateljev, nam naše počutje sporoča, da uspešno zadovoljujemo naše potrebe – če se ob tem dobro počutijo tudi prijatelji, enako velja za njih.

”Zakaj potem ne bi skrbeli za naše prijateljstvo, če pa je eden od virov našega dobrega počutja?”

Kako negujemo prijateljstvo?

Seveda je za prijateljstvo pomembno, da si vzamemo čas, pokličemo prijatelja in ga povabimo k druženju. Zagotovo oseba ne bi bila naš prijatelj, če že na začetku ne bi imeli kaj skupnega. Izmisliti si, kaj lahko skupaj počnemo, zato ni velik izziv, saj imamo skupne interese. Klepet ob kavi, igranje košarke, izleti v gore, potovanja v tujino, kvačkanje ali pražen krompir, nekaj nas že povezuje.

Osredotočimo se raje na kakovost našega prijateljstva. Ko razmišljamo o prijateljstvu (ali ljubezni), razmišljamo bolj o tem, koliko prejemamo, kot o tem, koliko dajemo. Ali je dobra prijateljica? Mu lahko zaupam? Me imajo moji prijatelji radi? Kako mi to pokažejo?Na prijatelje, njihovo vedenje in občutja ne moremo vplivati

Spreminjamo lahko le lastno vedenje in tako bomo največ naredili za naše prijateljstvo – torej če se bomo osredotočili na lastno vedenje do prijatelja in kaj mu z njim želimo sporočiti.

Verjetno si želimo, da prijatelju z našim vedenjem sporočamo, da uživamo v njegovi družbi, da nam lahko zaupa in nas prosi za pomoč ter najpomembneje, da ga imamo radi takšnega, kot je in ga ne želimo spreminjati. Ravno zadnje sporočilo je neizmerno pomembno za ohranjanje dolgoletnega prijateljstva.

Prijatelji, ki sprejemajo drug drugega, se ne skušajo med seboj nadzorovati. To pomeni, da razumejo, da ima bližnji lahko tudi drugačno mnenje, ga morda nekatere stvari ne zanimajo, ali pa mu ni všeč vse, kar je všeč njim. Pri otrocih so to lahko različni superjunaki in pri mladostnikih različen okus za modo ali glasbo. Pri odraslih pa to lahko pomeni, da imata prijatelja različen pogled na perečo temo, kot je na primer politična opredelitev, pa bosta kljub temu dobra prijatelja. Ne trudita se svojim pogledom nadvladati drugega in kontrolirati njegovo mnenje.

”Ohranjanje kakovostnega prijateljstva jima je pomembnejše kot zadnja beseda ali nadzor nad drugim.”

Skrbimo za prijatelje, a si jih ne lastimo lastimo

To pogosto počnemo s partnerji, starši ali otroci. Zato je pomembno, da se zavedamo, da niso naša last zato, ker se družijo z nami. Z nami se družijo, ker so si nas izbrali za prijatelje. Vlagajo v odnos, ker se jim splača, saj se ob nas dobro počutijo. In ko jih ni tu, ali pa se družijo z drugimi, niso nič manj naši prijatelji.

Enako velja tudi obratno. Mi smo si izbrali določeno osebo za prijatelja in si želimo, da tako tudi ostane, zato vlagamo v odnos.

”Prijateljstvo je dvosmerna cesta.”

Ne pozabite – tako kot je pomembno, da z lastnim vedenjem pokažemo našim prijateljem, da jih imamo radi, je sprejemanje ljubezni drugih tudi svojevrstna veščina.

Zato naslednjič, ko vam prijatelj izrazi naklonjenost, to sprejmite z odprtimi rokami im videli boste, kako luštno je, če si pustimo čutiti, da nas ima nekdo rad.


Pustite svoj komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Google photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s