Milenijci so sposobni bolj, kot jim to dovoljujejo drugi

Sama sem se pred letom dni soočala z zelo intenzivnim obdobjem samo-odkrivanja, odraščanja in vstopanja na delovni trg. Moj prehod v odraslost je nemalokrat zagrenil zaničevalen in podcenjujoč odnos drugih generacij. Ko pogledam nazaj, bi se veliko manj podrejala in veliko več borila za svoj prav. Zakaj? Ker lahko mileniijci ponudimo veliko več, kot si sploh lahko mislijo.


Milenijci smo generacija, ki je odraščala ob neprestanih spodbudah o tem, kako sposobni smo

Sliši se odlično in olajševalno za naš razvoj, le kaj je šlo narobe? Pogosto se ne zavedamo, da s takimi spodbudami pridejo tudi velika pričakovanja in zahteve, celotno stvar pa poslabša še dejstvo, da se moramo vsakodnevno odločati med neštetimi možnostmi.

Ni čudno, da gre za generacijo, ki je negotova, anksiozna in na trenutke celo prestrašena svoje prihodnosti. Morda so nam res namenjali nagrade za sodelovanje, vendar nam premalokrat vlivali pogum, da ”splezamo na visoko drevo” in se razgledamo, kaj vse lahko dosežemo.

Potenciale in izzive lahko odkrivamo le sami. Vendar pa želim v objavi izpostaviti nekaj naših moči, ki iz nas res ne naredijo super junake, vendar še vedno izjemno sposobne posameznike.

Kaj torej naredi milenijce tiste posameznike, ki bi si jih v svoji organizaciji želel vsak delodajalec?

(1) Sveža perspektiva in nova energija

Milenijci lahko prinesejo povsem novo in od preteklega znanja neodvisno perspektivo na ideje, projekte ali delo nasploh. Njihov pristno optimističen pogled na življenje, značilen za posameznike v njihovih dvajsetih ali tridesetih letih, je močno nalezljiv in hitro ustvari ustvarjalno ter produktivno delovno vzdušje. Radi razmišljajo izven ustavljenih okvirjev in iščejo drugačne, morda nepričakovane rešitve. Slednje je dobrodošlo predvsem pri ustvarjanju inovacij, ki bi ponesle organizacijo v korak s časom. Samo pomislite, kakšni odlični projekti in dosežki so možni v kombinaciji takšnih idej in neprecenljivih izkušenj preostalih zaposlenih?

(2) Želja po izzivih in neprestani rasti

V vsakem milenijcu se skriva močna notranja želja po rasti in dosežkih. To jih žene, da si znova in znova iščejo nove izzive z enim samim ciljem – da postanejo vedno boljši in usposobljeni za naslednje večje priložnosti. Generacija milenijcev se rada sooča z izzivi, saj v njih pogosto prepoznajo priložnosti za preboj. Nenazadnje pa ima vsak mlad zaposleni, ne glede na generacijo, željo, da se dokaže in pridobi kredibilnost na delovnem mestu. Se vam zdi delegiranje vaših nalog zamudno in nesmiselno? Nekomu drugemu bo takšno delo predstavljajo učno izkušnjo in možnost kariernega razvoja.  

(3) Biti junak in pustiti svoj pečat

Generacija milenijcev skorajda glorificira idejo o junakih, ki spreminjajo način našega mišljenja in delovanja na tem svetu. Razlog se verjetno skriva v dobri medijski izpostavljenosti junaških posameznikov, ne zgolj preko običajnih medijev, temveč tudi preko družbenih omrežij.

V primerjavi s prejšnjimi generacijami so milenijci tudi spremenili pojmovanje junakov in uspešnih posameznikov. Ne gre več za to, kdo je ustvaril največjo in dobičkonosno organizacijo – želijo si biti zapomnjeni predvsem po tem, da so prispevali k neznatnim spremembam na delovnem mestu ali v svetu, ki bodo še zelo dolgo kos zobu časa.

Gre za generacijo intenzivnega ustvarjanja produktov in storitev, s katerimi olajšujejo vsakodnevno funkcioniranje posameznikov in naše življenje spremenijo za vedno. Si predstavljate na primer oglaševanje ali mreženje brez družbenih omrežij LinkedIna, Facebook-a ali Instagrama? Verjetno zelo težko.

Kako izrazita je ta lastnost tudi v slovenskih milenijcih dokazuje podatek, da ima naša država v svetu največje število start-up podjetij na prebivalca. Smo postali kar malo ponosni, kajne?

(4) Odlična prilagodljivost in »multipotencialnost«

Milenijci so generacija, ki je odraščala v hitro spreminjajočem se svetu, kjer zaključena fakulteta in odličnost na enem področju ne zadostuje, niti ne zagotavlja preživetja na trgu dela.

Zgodil se je morda povsem evolucijski premik k vsestranski usposobljenosti, kjer vsako znanje in povsem vsakdanja veščina igrata svoj pomen ter gradiva konkurenčnega zaposlenega.

Milenijcem ne primanjkuje zanimanja za stvari – zanima jih (pre)več stvari, ki jih želijo raziskati. Ta naravnanost je iz njih ustvarila zelo fleksibilno delovno silo, ki pogumno raziskuje svoje interese in potenciale ter se ne boji delati kariernih premikov – včasih celo konkretnih preskokov. Nabiranje raznolikih izkušenj jim omogoča, da kombinirajo različna področja in ustvarijo izjemne, celovite rešitve ter inovacije. Prilagodljivost na spremembe jih spodbuja, da se hitro priučijo novih znanj, veščin ter v kratkem času prilagodijo novemu delovnemu mestu.

V podjetju, ki jim ponudi podporo, lahko hitro postanejo gonilo razvoja in napredka.

(5) Želja po mentorstvu in iskreni povratni informaciji

Mentorstvo je z generacijo milenijcev dobilo povsem nove dimenzije. Kljub temu, da imajo izkušeni zaposleni ob njih pogosto občutek, da jih ne spoštujejo in jih želijo s svojimi idejami zasenčiti, milenijci cenijo učenje od najboljših. Namesto čakanja na dodelitev mentorja, si ga pogosto poiščejo kar sami – lahko tudi izven svoje organizacije.

V procesu učenja cenijo konkretne izkušnje, iskrenost in priložnosti, da se izkažejo tudi sami. Pri tem mentorskega odnosa ne dojemajo kot enostranskega – v njem vidijo medsebojno izmenjavo znanj in fleksibilno preskakovanje iz vloge mentorja v mentoriranca.

Milenijce močno zaznamuje tudi želja po izjemno iskrenih povratnih informacijah. Pri tem ne mislim na iskreno izpostavljanje, kaj vse so naredili narobe. Splet je preplavljen z opisi učinkovitega podajanja povratnih informacij, zato se zavedajo, da poleg tega potrebujejo tudi smernice, ki jim bodo pomagale razviti njihove potenciale.

Milenijci imajo tako kot vsaka generacija svoje muhe, ki se jih ob pomoči starejših generacij in medijev še predobro zavedamo. Ob poplavi kritik in stereotipnih komentarjev nam počasi zmanjkuje energije, da bi vam dokazali, kaj vse vam lahko ponudimo. Imejte nas za svojo prednost, ker bomo le tako to tudi postali!


Pustite svoj komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Google photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s