Sezona kopalk – ko ‘preverimo’ odnos do lastnega telesa

Živimo v času, v katerem se ženemo za izklesanimi telesi, obiskujemo fitnes, in se poslužujemo diet ter oblačil, ki bi zakrila naše pomanjkljivosti. Ob tem pa pogosto pozabimo na najpomembnejši modni dodatek, ki pristoji prav vsem – imeti rad svoje telo. Tega ‘dodatka’ ne moremo kupiti oziroma pridobiti s sredstvi in nasveti, ki nam jih ponuja lepotni trg – da bi lahko izgledali kot bratje Hemsworth ali angelčki znamke Victoria’s Secret. Kako pa ga lahko?


”Kopalke. Kako ni prave izbire, ni ravno takšnih, kot sem si jih zamislila, kako ni številk, kako tu visi in tam tišči! Da ne govorimo o tem, da na meni zagotovo ne stojijo kot na dekletu, ki se mi smeji z reklamnih plakatov. Groza, kako bom šla takšna na plažo?”

”Zakaj nisem več telovadila čez zimo, a je res bilo treba pojesti vse, kar mi pride pod roke, a sem mogla toliko lenarit… Sploh ne grem na morje, pa pika!”

Vam je znan ta notranji monolog?

Menim, da se vsi, ne glede na spol, včasih takole ‘spravimo nase’. Ne nujno le ob nakupu kopalk, nekateri se s seboj kregajo vsakodnevno. Zato bi rada sedaj, ko se v sezoni kopalk še intenzivneje ukvarjamo s svojim videzom, namenila ta blog odnosu do lastnega telesa.

S prijateljicami se pogosto pogovarjamo o našem izgledu. Ko smo bile najstnice, je bila to glavna tema, a tudi danes še vedno igra pomembno vlogo v naših pogovorih. Med drugim sem opazila, da se zadnja leta o tem pogosto pogovarjam tudi z moškimi prijatelji. Verjetno si lahko predstavljate teme naših pogovorov – fitnes, pilates, joga, kozmetični saloni, obleke, lepotni pripomočki, zdrava prehrana, tisti igralec, ta pevka …

Tem je nešteto, a vsem je skupna ena točka – ”kako pa izgledam jaz?”. Verjetno takšni pogovori niso značilnost le moje družbe. Živimo pač v družbi, ki veliko težo pripisuje privlačnemu videzu.

Vsi radi dobro izgledamo

Od racaka, ki na bregu reke neguje svoje pisano perje, do dekleta, ki preživi ure v ustvarjanju najboljšega ‘selfija’. Pa naj bo to za raco, ki priplava mimo ali pa za zbiranje všečkov na družbenih omrežjih.

Razlika je le, da racak ne živi v družbi, obsedeni z zunanjim izgledom in si verjetno ne žene k srcu, če mu kakšno perje kje štrli v napačno smer. Namen njegovega lepotičenja je preprostejše narave, saj verjetno tudi potencialne samice ne bo zmotila takšna malenkost. Ljudje pa imamo lahko uničen dan, če si zjutraj nismo všeč v ogledalu, ali če tehtnica pokaže kakšen kilogram preveč.

”Občutek imamo, da bodo vsi opazili to pomanjkljivost in bo naša vrednost v njihovih očeh padla.”

Izgled vs. telesna samopodoba

To, da smo nezadovoljni sami s seboj praktično nima kaj dosti skupnega s tem, kako v resnici izgledamo. Odnos do lastnega izgleda oziroma telesna samopodoba namreč zajema naslednja štiri področja:

  1.  kako zaznavamo lastno telo oziroma lastni fizični izgled,
  2.  kaj ob tem čutimo do našega telesa oziroma fizičnega izgleda,
  3.  kako razmišljamo in kaj sami sebi govorimo o našem telesu oziroma fizičnem izgledu,
  4.  naše zaznave o tem, kako nas vidijo drugi.

Iz zgornjega seznama lahko vidite, da lastno vrednost zunanjega izgleda ne ocenjujemo glede na objektivne kazalnike, ampak je naša ocena seštevek večih subjektivnih prvin. Tako v primeru, da ima posameznik nizko telesno samopodobo, lahko za standarde družbe izgleda še tako dobro, pa bo imel o sebi še vedno slabo mnenje.

Ženemo se za izklesanimi telesi, vedno smo na dieti in oblačimo se tako, da bi skrili naše pomanjkljivosti. Pozabljamo pa na najlepši modni dodatek, ki pristoji prav vsem – imeti rad svoje telo. In tega ne moremo pridobiti s sredstvi in nasveti, ki nam jih lepotni trg ponuja, da bi lahko izgledali kot bratje Hemsworth ali angelčki znamke Victoria’s Secret.

Najboljši trening

Prav je, da skrbimo zase, saj nam zdravo telo omogoča kakovostno in daljše življenje.

Aktivni smo, ne ker moramo biti, ampak ker z aktivnostjo pri sebi spodbujamo dobro počutje. Polnimo si baterije, da imamo energijo tako za premagovanje izzivov, kot tudi za početje tistega kar nas veseli.

Če je to naš moto, ko obiskujemo fitnes, tečemo, hodimo na jogo, pilates, ugotovimo, da ne le zasledujemo zastavljeni cilj, ampak ob tem tudi uživamo. Zavedanje, da nekaj počnemo, da bi se dobro počutili, viša verjetnost, da se bomo dobro počutili že med samo aktivnostjo.

To pomeni, da mi bo težje hoditi vsak dan v fitnes le z golim ciljem, da bom imela čvrsto zadnjico. To se ne bo zgodilo iz danes na jutri in še preden bodo vidni prvi napredki, se zna zgoditi, da me trening ne bo več zanimal. Če pa hodim v fitnes zato, da ohranjam dobro počutje, bo ta lažje postal del moje rutine, saj se bom dobro počutila že ob vsakodnevni aktivnosti. Čvrsta zadnjica pa bo pozitivni stranski produkt.

”Ker se bom dobro počutila, bo tudi moj odnos do sebe pozitivnejši, saj bom vedela, da moje telo ni ovira do dobrega počutja, ampak mi omogoča, da se dobro počutim.”

To velja za katerokoli aktivnost. Naše telo je orodje, s katerim pridemo do dobrega počutja. Če nam dobro služi, zakaj ga potem ne bi imeli radi?

Najučinkovitejša dieta

Ko sama sebe vprašam, zakaj sem nezadovoljna s svojim telesom, si pogosto odvrnem, da ni tako lepo kot bi moglo biti. Kdo pa pravi, da ni? Odgovor ni družba in njeni visoki lepotni standardi, kot bi sprva morda pomislili. Odgovor je pravzaprav; jaz.

Sicer je res, da je družba nagnjena k čaščenju nedosegljivih lepotnih idealov in da se mediji večinoma osredotočajo le na zunanji izgled, pomembno pa je, da se zavem, da jaz sama sodelujem v tej maniji.

Jaz sem namreč tista, ki se krega s seboj, ker nimam prirojenega Slumber Instagram filtra na obrazu in ker moja konfekcijska številka ni v skladu z veliko izmišljotino modne industrije – size zero. Nihče me ne sili v to, da požiram informacije z lepoto obsedene družbe, se primerjam s temi ideali in ‘obsesiram’ o pomanjkljivostih svojega telesa.

”Družbe ne morem spreminjati in tudi vnosa informacij iz mojega okolja ne morem popolnoma nadzorovati, lahko pa preoblikujem odnos, ki ga imam do lastnega telesa.”

Čas je za dieto!

Pa ne za tisto, pri kateri šteješ kalorije ali pa živiš samo od sončne energije. Ampak tisto najučinkovitejšo za pozitivno telesno samopodobo – se ne primerjati z drugimi in se ne gnati za nečim, kar v resnici ni pomembno za naše zadovoljstvo.

Telesna samopodoba namreč nima kaj dosti veze z našim dejanskim izgledom –  kako mi zaznavamo lasten izgled in kaj čutimo do našega telesa, je pravzaprav tisto, kar zares šteje.

Če vsak dan intenzivno telovadim, ob tem pa si govorim, da grozno izgledam, se ne bom imela nič bolj rada. Najverjetneje bo učinek celo obraten.

”Če se ukvarjam s tem, kako me vidijo drugi in se temu ustrezno trudim izboljšati moj izgled, še ne pomeni, da me bodo po spremembi zagotovo videli kot privlačnejšo.”

Prijatelji se namreč ne družijo z nami, ker dobro izgledamo. Tudi službe nismo dobili zaradi dobrega izgleda, ampak naših sposobnosti. Celo naš partner ni z nami samo zato, ker dobro izgledamo.

Vsi ti ljudje, od sodelavcev do partnerja, so radi z nami, ker imajo nekaj od nas. Ker jim omogočamo (tako kot oni nam), da se ob nas dobro počutijo – sodelavci radi sodelujejo z nami, ker skupaj dobro delamo, partner nas ima rad, ker se ob nas zabava, se na nas lahko zanese in smo mu v oporo.

Ko smo na primer prehlajeni, imamo zabuhle oči in rdeč nos, naši bližnji ne želijo, da ozdravimo zato, da bomo spet dobro izgledali. Želijo, da se pozdravimo zato, da se bomo dobro počutili in bomo lahko spet skupaj aktivni (pri delu ali v prostem času).


Morda boste pomislili – ”najlažje si je pa reči, da dobro izgledam, ker sem zadovoljna/en”.

Ampak ali ni tako, da večino časa razmišljamo ravno obratno – ‘‘ko bom dobro izgledal, takrat bom pa res zadovoljen”?

Kaj pa, če bi se raje osredotočili na tisto, kar radi počnemo in to tudi počeli? Se ne toliko ukvarjali s tem, kako ob tem izgledamo, ampak uživali v aktivnosti? Pomislite – ko imate dober dan, je to zato, ker dobro izgledate, ali zato ker se v lastni koži ta dan počutite dobro? Se na takšen dan sploh ukvarjate s tem, kako izgledate, ali preprosto uživate v aktivnostih?

Prepričana sem, da na takšen dan izgledate super. Ker je res, ne glede na to, kako zguljena se nam zdi ta fraza, zadovoljstvo tisto, ki naredi nekoga lepega. Zadovoljna oseba pa ima poleg tega zagotovo tudi dobro telesno samopodobo, saj sprejema in neguje svoje telo, z namenom, da bo lahko ohranjala svoje dobro počutje še naprej.

Vseeno bom šla na morje!

Nima smisla izgubljati čas za to, da bi se kregali sami s seboj o svojem izgledu. Raje usmerimo energijo v aktivnosti, zaradi katerih se dobro počutimo.

Verjetno se po primerjanju lastnega telesa z lepotnimi ideali družbe ne počutite ravno najbolje. Jaz vem, da se ne. Vem pa na primer, da se super počutim, ko se potapljam in plavam.

Kako medtem izgledam v kopalkah, je pravzaprav popolnoma nepomembno, saj sama zase mislim, da nastopam v Plavi laguni. Pa v tistem trenutku zagotovo ne izgledam kot Brooke Shields. Ampak mi je vseeno – ker sem zadovoljna.


 

Pustite svoj komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Google photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s