“Šolar naj bo!”

Za nami je že prvi teden novega šolskega leta, ki je v marsikateri dom prinesel velike spremembe. Otroci in mladostniki, ki šolo obiskujejo že več let, vsak 1. september vedo, kaj pričakovati. Nekoliko drugače pa je za otroke, ki so prag šole prestopili prvič. Kako jim pomagati in olajšati prehod iz vrtca v šolo in na kaj je pomembno biti pozoren? 


Vsak otrok se na vstop v šolo odzove na drugačen način

Nekateri otroci so polni navdušenja, drugi plašni in zadržani, spet tretji se v šoli ne znajdejo najbolje. Pomembno se je zavedati, da vstop v šolo s seboj prinese številne spremembe otrokovega vsakdana – več kot njegov vstop v vrtec. Čeprav je vstop v šolo odvisen predvsem od otroka in njegove zrelosti za šolo, pa lahko starši pomembno vplivajo na to, da otrok do šole razvije naklonjen in pozitiven odnos.

PRIDOBIMO RELEVANTNE INFORMACIJE (7)
Vsak otrok preživi v šoli velik del svojega časa. Kako se počuti v šoli in kakšen odnos ima do učenja, je v veliki meri odvisno od njegove prve izkušnje.

Pred vstopom v šolo otroka nikar ne strašite s šolo (na primer; kako bodo stroga pravila), hkrati pa mu je ne idealizirajte (na primer;  da bodo vsi prijazni in se bo skoraj ves čas igral).

Šolo mu poskušajte predstaviti kot kraj, kjer lahko raziskuje, se uči novih stvari in spoznava nove prijatelje. Priporočljivo je, da se z otrokom pogovorite, kaj on pričakuje od šole – česa se veseli, kaj misli, da bodo počeli, ali ga kaj skrbi …

Pomembno je, da otrok prestopi šolski prag z realnimi pričakovanji, hkrati pa opogumljen, da bo šolo zlahka obvladal in da se lahko v primeru stisk vedno obrne na vas.

PRIDOBIMO RELEVANTNE INFORMACIJE (8)
V primerjavi z vrtcem šola od otroka pričakuje več strukture, zato je ključno, da otroku takoj ob začetku šolskega leta poskušate doma vzpostaviti šolsko rutino. Slednja obsega primerne spalne navade (tj. pravočasen odhod v posteljo in zgodnje vstajanje), zagotovljene in kakovostne obroke (zlasti zajtrk!) ter vsaj 1 uro telesne aktivnosti na dan.

Prvi dnevi/tedni v šoli so polni novosti, čemur otrok nameni veliko energije in je posledično hitreje utrujen. Kakovostno spanje in hrana mu zagotovijo primerne vire energije, da lahko spremlja dogajanje in uspešno opravi šolske obveznosti. Dnevna telesna aktivnost pa omogoča, da otrok sprosti svojo razigranost, ki se je nabrala med sedenjem v klopi.

PRIDOBIMO RELEVANTNE INFORMACIJE (9)
Eden izmed največjih preskokov, ki naj bi ga starši naredili ob otrokovem vstopu v šolo, je pustiti, da otrok postane samostojen in odgovoren za svoje šolsko delo/uspeh. Vsak starš si želi, da bi bil njegov otrok uspešen in se v življenju dobro znašel. Vendar pa je ena izmed pomembnih veščin tudi odgovorno vedenje – zavedanje, da ima vsaka moja odločitev ali vedenje posledice, za katere sem odgovoren sam.

Otroka vsekakor spodbujajte, da razvije dobre učne navade, kot so redno pisanje domačih nalog in priprava šolske torbe večer prej, nikakor pa ne delajte namesto njega.

Ključno je namreč vzpostaviti ravnovesje med tem, kdaj stvari naredi sam (na primer; domačo nalogo) in kdaj lahko pri starših poišče pomoč (na primer; ko ne zna rešiti določene naloge).

PRIDOBIMO RELEVANTNE INFORMACIJE (11)
Vsakemu otroku se tekom šolanja vsaj enkrat zgodi, da doživi občutek neuspeha. To je lahko slaba ocena, neopravljena domača naloga ali površno narejen izdelek.

Veliko staršev ob takih trenutkih preplavi močna potreba po tem, da otroku jasno pokažejo, kaj je naredil narobe, spremenijo njegovo vedenje ali krivdo zvrnejo na učitelje. Vendar pa kritika ali ‘dajanje potuhe’ ne spodbujata otrokove odgovornosti do šolskega dela.

Ključno pri tem ni vprašanje, koliko ste z otrokovim delom zadovoljni vi, temveč koliko je s šolskim delom/uspehom zadovoljen otrok sam.

Otroka naj se spodbuja, da do svojega šolskega dela razvija kritičen odnos – da glede na svoje znanje in sposobnosti ovrednoti, kaj je naredil dobro, s čim je zadovoljen in kje misli, da bi se lahko še izboljšal. Spodbujajte ga, da oblikuje strategijo, kako bo na primer izboljšal oceno, in mu pri tem nudite potrebno oporo.

PRIDOBIMO RELEVANTNE INFORMACIJE (12)
Morda najbolj klišejsko vprašanje, kateremu sledi še bolj klišejski odgovor ”V redu!”.

Pogovori o šoli so pogosto jabolko spora med starši in otroki, saj se večinoma vrtijo okoli ocen, opominjanja otrok na domače naloge in kritike njihovega odnosa do šole. Namesto, da je pogovor o šoli slišati kot zasliševanje, poskusite otroku zastaviti odprta vprašanja in ga spodbuditi, da se razgovori. 

Proces uvajanja v vrtec je namenjen otrokovemu spoznavanju vrtčevskega okolja, rutine, skupine otrok in vzgojiteljice. Potekalo naj bi postopno in bilo prilagojeno vsakemu otroku posebeOtroku pokažite, da vam je pomembno, kako se ima v šoli in kaj se mu tam dogaja. Poskušajte se izogniti sodbam in otroku pustiti, da pristno izrazi svoje misli, čustva in občutke. Tako vam bo vedno pogosteje in iskreno povedal stvari, tudi manj prijetne kot je na primer novica o slabi oceni.

PRIDOBIMO RELEVANTNE INFORMACIJE (13)
Sodobni trendi od otrok zahtevajo, da se vključujejo v vrsto različnih aktivnosti. Mnogo otrok ima že pred vstopom v šolo jasno strukturirane popoldneve, polno zasedene s številnimi krožki in usposabljanji.

Ključ ni v številu aktivnosti, saj je dovolj, da si otrok izbere eno do dve obšolski dejavnosti. Otrok potrebuje tudi čas zase in za spontano igro. Pri obšolskih dejavnostih bodite pozorni, da;

  1.  otrok sam izbere dejavnost, ki ga zanima in
  2.  da lahko obiskovanje dejavnosti tudi prekine.

Pogoj za opustitev dejavnosti naj bo, da otrok v dejavnosti vztraja vsaj eno obdobje (na primer; eno šolsko leto) in jo nato zamenja z novo dejavnostjo, ki jo izbere sam. Otroka boste tako naučili discipline, vztrajnosti ter mu hkrati omogočili, da samostojno odkriva svoje interese in razvija svoje spretnosti.

Ne glede na to, v kolikšni meri boste upoštevali zgornje nasvete, pa imejte ob otrokovem vstopu v šolo v mislih predvsem naslednje:

PRIDOBIMO RELEVANTNE INFORMACIJE (14)


 

Pustite svoj komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Google photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s