Dovolj je prelaganja odgovornosti, vzemimo življenje v svoje roke

Ko razmišljamo o svojem življenju in tistih situacijah, ki v nas vzbujajo občutek nesreče, nemoči in trpljenja, se pogosto znajdemo v ‘začaranem’ krogu izražene potrebe po spremembi, za katero pa se pogosto dejansko tudi težko odločimo. 

Bistvo otežene odločitve po spremembi je v sprejemanju odgovornosti zanjo. Ljudje so v situacijah, ki jih delajo nesrečne, pravzaprav nemočni. Zavoljo strahu pred odgovornostjo so pripravljeni trpeti in sprejeti neodgovornost do sebe, do svojega duševnega zdravja in tudi počutja.

Kopija izd. Kopija izd. TRY OUR FREE SAMPLE PACK

Zakaj je temu tako?

Živimo v svetu, ki mu primanjkuje odgovornosti – odgovorni ljudje se namreč zavedajo posledic svojih dejanj, pripravljeni so prevzeti odgovornost zanje ter živeti z njihovimi posledicami.  Velika večina ljudi je namreč naravnana k življenju po ustaljenih vzorcih. Pri svojih dejanjih se poslužujejo ravnanja po principu ‘’storil bom tisto, kar je lažje in ne tisto, kar je prav.’’

Prav pa je, da živimo zahtevno življenje tako do sebe, kot tudi do svoje okolice in to na mejah svojih zmožnosti. Tovrstno ravnanje pa od nas zahteva, da sprejemamo odgovorne odločitve. 

Slednje ljudje žal sprejemajo šele takrat, ko nimajo nobene druge možnosti več. To pomeni, da so pripravljeni trpeti, pogosto pa razloge za posledice svojih dejanj pripisujejo zunanjim okoliščinam in drugim ljudem.

Sprejemanje odgovornih odločitev je velik izziv

Težava, s katero se soočamo Slovenci pri sprejemanju odgovornih odločitev, je predvsem v tem, da smo odgovornost zamenjali s sekiranjem. Smo namreč nacija, ki se sekira že vnaprej – tudi takrat, ko so naše potrebe zadovoljene –  in prav slednje nam onemogoča, da bi bili srečni. 

Kopija izd. TRY OUR FREE SAMPLE PACK

‘’Edina stalnica v življenju so spremembe.’’

Okolica se spreminja, nikoli več ne bo tako, kot je bilo. Zato je pomembno, da znamo sprejeti odgovornost, da delamo drugače, vzamemo življenje v svoje roke in naredimo konec trpljenju ter prelaganju odgovornosti na druge!


Več na to temo lahko preberete na povezavi.

Pustite svoj komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Google photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s