Prve študijske in poklicne odločitve – kako se odločiti za pravo izbiro?

V današnjem času se – še toliko bolj kot v preteklosti – soočamo z nenehnim spreminjanjem trga dela. Tovrstne spremembe predstavljajo poseben izziv prav za mlade, ki stopajo na svoje poklicne poti in v skladu s temi sprejemajo prve odločitve, povezane s študijem. Kako ob nenehnem spreminjanju trga dela in velikemu številu študijskih programov, izbrati pravi študij?


Prav preteklo desetletje je bilo zaznamovano s spoznanjem, da so prve želje šolarjev, dijakov in študentov, povezane s poklicnimi usmeritvami, pogosto zelo nepovezane z njihovo kasnejšo zaposlitvijo.

Zajeta slika

Preteklost bo namreč definirala področja, na katerih bodo ljudje delali, ne moremo pa napovedati, kaj točno bodo lahko počeli. Vselej se namreč odpirajo nove priložnosti za delo, zagotovo pa je mogoče napovedati, da bo veliko vseživljenjskega učenja.

‘’Zato ni prav nič groznega, če mladi še ne vedo, kaj točno bi radi počeli.’’

Dr. Aleksander Zadel svetuje predvsem usmerjanje v sedanjost in upoštevanje okolja, v katerem živimo – pomembno je, da se mladi vprašajo predvsem kakšne priložnosti ta ponuja.

The green thumb

‘’Pritisk, ki ga čutijo mladi, je v duhu časa. ‘’

Ker pa sami dostikrat ne najdejo odgovorov na tovrstna vprašanja, jim na pomoč lahko priskočijo njihovi starši. Koristno je, da jih podpirajo, usmerjajo in jim ne vcepljajo lastnih prepričanj – pogosto se namreč zgodi, da starši otroke strašijo zaradi nepopolnih informacij. Pomembno je, da starši vidijo realne potenciale svojih otrok in jih usmerjajo na podlagi le-teh.

Problem današnjega časa predstavlja tudi neoliberalistično strašenje, da je vsak odgovoren za študij, ki si ga je izbral. Slednje je pravzaprav nesmiselno, saj je razmišljanje, da nam bo nekdo zagotovil službo, pravzaprav iluzija.

Bodoči delodajalci namreč iščejo kompetentne ljudi, ki jih izobraževalni sistem ne uči le teoretičnega znanja, ampak tudi koristnih kompetenc, kakršne so sodelovanje, iskanje informacij, ločevanje bistvenega od nebistvenega, sposobnost odločanja, timskega dela in podobno. Prav tisti, ki so sposobni delati multidisciplinarno, imajo na trgu dela izjemno konkurenčno prednost. 

Kako se torej odločiti za pravi študij?

Veliko mladih se za študij odloči predvsem na podlagi doseženih točk iz predhodnega izobraževanja – tisti, ki so dosegli višje število točk, kot jih zahteva izbrani program, teh ne želijo ‘zavreči’ in se prav zaradi tega pogosto odločijo za drug študijski program. 

The green thumb (1)

Tistim, ki se težko odločijo, dr. Aleksander Zadel svetuje izločanje. Ko ugotovijo, česa ne želijo, ‘izluščijo’ nekaj področij, ob katerih jim vztrepeta srce, prav tem pa naj namenijo posebno pozornost in obiščejo informativne dneve. Na koncu bo tako odločitev za prvo prijavo lažja.


Več o omenjeni temi lahko preberete na povezavi.

Pustite svoj komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Google photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s