Sodobni življenjski stil – uničevalec medosebnih odnosov?

Današnji čas je zaznamovan z atomiziranostjo družbe, površnimi odnosi, vsesplošnim hitenjem in osredotočenostjo na materialne dobrine. Posledice, ki jih ima tovrsten način življenja, pa so pogosto zelo negativne – medosebni odnosi postajajo površni, ljudje se odtujujejo en od drugega in postajajo nemočni ter osamljeni. Kako se spopasti z izzivi sodobnega sveta in ohranjati dobre medosebne odnose?

Medosebni odnosi so temelj dobrega duševnega zdravja. Za vzpostavitev in ohranitev dobrih medosebnih odnosov, je pomembno, da prenehamo uporabljati škodljive, nepovezovalne navade in jih nadomestimo s povezovalnimi navadami.

The green thumbThe green thumb (1)

Odnosi so tukaj in zdaj – v kolikor se srečujemo s težavami v odnosu, je pomembno, da nanje gledamo kot na priložnost za osebnostno rast in zanje ne krivimo okoliščin ali drugih ljudi. Za srečno življenje namreč potrebujemo medosebne odnose, ki v nas vzbujajo zadovoljstvo.

Najbolj ‘občutljivi’ odnosi so ljubezenski odnosi 

Največjo intimno povezanost čutimo z ljudmi, ki so nam najbližje – z družinskimi člani, prijatelji in ljubezenskimi partnerji. Prav zato je tako pomembno, da zanje tudi dobro poskrbimo, saj se precej hitro zgodi, da ne najdemo priložnosti, da bi našim najbližjim pokazali, koliko nam pomenijo.

Pogosto se dogaja, da partnerja dneve, tedne ali mesece ne najdeta prave priložnosti za nežno izkazovanje varnosti, topline, sprejetosti, predanosti in ljubezni  – tako verbalno, kot tudi fizično. Dotiki namreč predstavljajo najglobljo in najbolj neposredno komunikacijo med dvema osebama. Intimnost in spolnost kot koncentrat najpomembnejšega dotika – tistega, ki ustvarja novo življenje – pa sta v sodobni družbi postali pomembnejši kot kadarkoli

Zmotno prepričanje, da mora spolnost biti spontan proces

Veliko ljudi meni, da bi morala spolnost predstavljati spontan proces, ki kot tak omogoča resnično predanost partnerju in potencial za užitek, veselje in zadovoljstvo. Na načrtovanje spolnosti pa gledajo kot na hud poseg v osebno svobodo in integriteto posameznika, kar pa povzroči odpor do same intimnosti.

Kaj se zgodi, ko sprejmemo razmišljanje, da je res pristna spolnost lahko le spontana?

Vstopimo v začaran krog – spolnost postane redkejša, ne nudi več zadovoljstva in ne omogoča več globoke intimne komunikacije ljubezni, sprejemanja in predanosti med partnerjema, obenem pa ju čakanje na čas, ko naj bi se spontano ujela pri želji po globoki intimnosti, pogosto oddalji drugega od drugega in povzroči upad kondicije za ljubljenje.

”Želja je morda pri enem od partnerjev vse večja, ob tem morda tudi pritisk na drugega partnerja, kar spontanost še bolj razžre. Posledice so lahko resne težave v partnerstvu.”

Odtujevanje od partnerja ima pogosto za posledico tudi odtujevanje od samega sebe

Pomembno je, da si za partnerja vzamemo čas in mu izkazujemo naklonjenost ter ljubezen. Majhne pozornosti, kot so nepričakovan poljub, objem, dotik in pogovor, vam bodo pomagale, da boste ponovno začeli uživati v intimnosti in se povezali s partnerjem. 


Več na to temo, si lahko preberete na povezavi.

Pustite svoj komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Google photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s