Ima učenje za maturo kisel priokus?

Učenje za maturo se lahko zdi ob kupu zapiskov in knjig, ki so si jih srednješolci pripravili tekom svojega šolanja, stresno in zahtevno. Nekateri srednješolci maturi pripisujejo ključno vlogo pri nadaljevanju izobraževanja na želeni fakulteti, s čim si lahko stresnost situacije še povečajo. Tako se lahko zgodi, da zaradi velikih pritiskov in pričakovanj, ki jih do sebe postavljajo srednješolci, učenje za maturo postane veliko bolj zahtevno kot bi bilo sicer.


Zanimivo je, da je večina srednješolcev dovolj sposobnih, da se lahko dobro naučijo snovi in uspešno opravijo maturo. Izzivi učenja se tako večinoma nahajajo v stvareh, ki jih imajo srednješolci priložnost izboljšati tako, da:

  • uporabljajo bolj učinkovite učne strategije (npr. kako razporediti učenje, kako narediti dobre zapiske, iz katerih se lahko enostavno učijo, …),
  • do učenja in šole razvijejo bolj pozitiven odnos (npr. da prepoznajo smisel v stvareh, ki se jih učijo; prevzamejo odgovornost za učenje in uspeh,…),
  • do sebe oblikujejo prepričanja, s katerimi se spodbujajo namesto ovirajo (npr. »Dovolj sem sposoben, da bom opravil maturo«).

Na ta način srednješolci krepijo svoj občutek o tem, da pripravo na maturo dobro obvladujejo in se ob tem tudi dobro počutijo. V mesecu maju smo vam na Inštitutu C.A.R. pripravili objave, s katerimi bodo lahko vaši srednješolci nadgradili svoj pristop k učenju in preoblikovali prepričanja, ki jih ovirajo pri tem, da bi se učinkovito pripravljali na maturo.

Če si želijo vaši srednješolci torej izboljšati kisel priokus mature in poiskati več zagona za učenje, se dobro naučiti velike količine snovi različnih predmetov in se boljše soočiti s stresom ter pritiski mature, vas vabimo, da nam skupaj z njimi sledite na Facebook strani in na Carjevem blogu.


Pustite svoj komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Google photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s