Čas je, da pričnemo intenzivno odklepati naše potenciale

V svoji tridesetletni karieri sem pomagal na tisoče podjetnikom in zaposlenim, da so na podlagi lastnih potencialov in želja razvili suverene ter avtonomne rešitve, s katerimi so povečali osebno zadovoljstvo in delovno učinkovitost. Opravil sem vrsto delavnic na temo razvoja potenciala in kompetenc zaposlenih. Velikokrat so mi naročniki ob izvedbi delavnic zastavili dve vprašanji, ki sta mi dali misliti: »Kako naj se zaposleni čim bolj pripravijo na delavnico, s čim vse jih je potrebno seznaniti pred njo?« in drugo: »Kaj bi še lahko dodatno naredili, da bi se sama vsebina po delavnici bolj zasidrala in dejansko vplivala tudi na njihova vedenja pri delu?«. Prav to me je vodilo k razmišljanju in snovanju ideje o postavitvi spletne platforme za trening in učenje, ki bi pomagala odklepati potenciale posameznikov ter razvijati njihove kompetence, ki jih je moč uporabiti pri delu.

V zadnjih nekaj letih smo z lastnim znanjem in izkušnjami razvili edinstveno orodje, Potendo e-coaching, ki je neposreden odgovor na zgoraj izpostavljeni vprašanji ter dejansko povečuje učinkovitost treninga v obe smeri, kot priprava in kot follow-up. Spletni trening Potendo tako za podjetja predstavlja novo učinkovito rešitev, katere uporaba se neposredno izraža v takojšnji spremembi vedenja uporabnika. Podjetja z njim dobijo enostaven in zanesljiv produkt za dvig učinkovitosti zaposlenih. Prihranijo na času in denarju, saj lahko večjemu številu vodij sočasno ponudijo trening kompetenc. Zaposleni pa z njim dobijo trajnostno rešitev za razvijanje svojih potencialov in kompetenc ter boljše počutje. Potendo omogoča gradnjo in vzdrževanje kakovostnih odnosov in uspešnega življenja.

“Vsi skupaj bi morali bistveno več naredili na vzpostavljanju in ohranjanju kakovostnih medosebnih odnosov.”

Moja velika želja je, da bi vsi skupaj bistveno več naredili na vzpostavljanju in ohranjanju kakovostnih medosebnih odnosov – družba kot taka, podjetja in posamezniki. Kakovostni odnosi nas bogatijo, dajejo kvaliteto našemu življenju in našemu delu.

Potendo omogoča, da zaposleni postanejo suvereni v lastnem vedenju. Opolnomoči jih v tem, da svoje znanje, želje in strasti spremenijo v vedenje, s katerim postanejo učinkoviti. Omogoči jim, da postanejo to, kar so si vedno želeli. Zadovoljni in uspešni ljudje.

Prepričan sem, da bo Potendo podjetjem pomagal hitreje in enostavneje razvijati potenciale njihovih zaposlenih. Prav tako investicija v to orodje pripomore k spremembi vedenja ljudi, za kar si podjetja ves čas prizadevajo. Potendo je odgovor na vprašanje »Kaj narediti, da se ljudje pričnejo drugače obnašati?« Ponuja ogromno praktičnih napotkov in vaj, da bodo vodje lažje in učinkoviteje delali s svojimi ljudmi, jih bolje razumeli in znali pravilno postopati v različnih situacijah.

Z gotovostjo trdim, da Potendo zmanjšuje možnosti mobinga ter močno izboljšuje dvosmerno komunikacijo »vodja-zaposleni«. Posameznika/vodjo opremi z znanjem, kako voditi ljudi in kako podajati svojim ljudem povratne informacije. Le to pa danes predstavlja osnovo za učinkovito upravljanje z zaposlenimi.

Ali res vsak od nas nosi v sebi določen potencial?

Da. Prav vsak od nas v sebi nosi določene potenciale. Seveda pa je vprašanje, kako daleč lahko absolutno sežemo, če jih bomo aktivno razvijali. Večkrat mi zastavijo vprašanje, ali ima tudi vsak od nas potencial za razvoj v dobrega vodjo. In tudi tu je odgovor »da«. A seveda le do določene mere. Na nivoju srednjega managementa je vodja lahko vsak. Predpogoj pa je, da osebo na to pripravimo in ji omogočimo, da te potenciale razvije. Dejstvo je, da so v zadnjih letih podjetja na tem področju naredila veliko napak. Ne zato, ker bi želela. Mnoge so v to prisilile razmere – enormna rast, internacionalizacija poslovanja, pomanjkanje ključnih kadrov. Posamezniki so prišli na vodstvene pozicije, ne da bi jih na to pripravili in opolnomočili. Mnogi so bili na te položaje dejansko postavljeni iz danes na jutri. Dali so jim odgovornost in zaupanje, niso pa jih opremili z veščinami, orodji in znanji, kako delati in se vesti kot vodja.

Vodenje je veščina

Vodenje je posebna veščina. Učinkovit vodja ima izrazito razvite kompetence, s katerimi lažje razume svoje ljudi, jih usmerja, jim pomaga, jih mentorira in jih učinkovito vodi. Živimo v času, ko samo »znanje« za dobro opravljeno delo ni več dovolj. Okoliščine se tako hitro spreminjajo, da je zgolj učenje na podlagi izkušenj pri delu prepočasno. Ključno vlogo zavzema odklepanje naših potencialov in razvijanje naših kompetenc. Le to nam namreč omogoča, da naše sanje spremenimo v realnost, da jim omogočimo, da zaživijo.

“Za razvijanje naših potencialov smo odgovorni vsi – podjetja in posamezniki.”

Za to smo soodgovorni vsi. Okolje se spreminja kot še nikoli doslej. Zahteve se povečujejo na vseh nivojih, od preprostih do najzahtevnejših delovnih mest. Na vseh nas je, da nenehno skrbimo tudi za našo osebno kondicijo. Delodajalci se vse bolj soočajo z globalno konkurenčnostjo. Čas je, da postanemo partnerji pri skrbi za naš osebni razvoj in za bolj kakovostno življenje. Ko vzamemo nekoga v službo, vstopimo v partnerstvo. In kaj pomeni partnerstvo? Medsebojno spoštovanje, razumevanje, poslušanje ter medsebojna skrb in odgovornost za skupno dobro, rast ter kakovost dela in življenja. Partnerstvo povezuje in osmišlja medsebojno kakovostno sodelovanje.

Svet bo drugačen, a kompetence bodo ostale enake

Z ekipo Potendo bomo v naslednjem obdobju delali na temu, da poleg osnovnih ustvarimo še zahtevnejše lekcije ter da povečamo število situacijskih nalog-izzivov. Po merjenju zadovoljstva prvih 500 uporabnikov smo dobili zelo pozitivne povratne informacije, še posebej so pohvalili personalizirane povratne informacije. Dolgoročno pa je cilj, da ustvarimo virtualno realnost in kreiramo virtualni svet nalog.

Drugačen svet, v katerega že danes vstopamo, je nepredvidljiv in nepoznan. Težko se pripravimo na vse, kar nas čaka. Ne vemo, kaj nas čaka. Kar pa lahko naredimo je, da pričnemo že danes odklepati naše potenciale in razvijati naše kompetence, kompetence prihodnosti.

Competo (58)

Pustite svoj komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Google photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s