Dobri odnosi, uspešno podjetje

Kako se razumete z ljudmi, s katerimi dnevno preživite več časa kot z vašo družino? Kakšen je vaš odnos do sodelavcev, vodje, zaposlenih …? Kaj menite, je ta odnos pomemben za uspeh podjetja?

Skrb za medosebne odnose je ključnega pomena za naš občutek zadovoljstva. Vse, kar ljudje v življenju počnemo, je, da nenehno zadovoljujemo svoje potrebe – tudi pri delu. Da lahko te potrebe kakovostno zadovoljimo pa potrebujemo druge: na osebnem področju partnerja, družino, prijatelje in na poklicnem področju sodelavce. Npr. ko v timu uspešno izpeljemo projekt, ob tem zadovoljujemo vse naše potrebe – sodelujemo (potreba po pripadnosti), skupaj dosežemo zastavljene cilje (potreba po moči), ob tem si sami izberemo pot do uspeha (potreba po svobodi) in se ob slednjem skupaj veselimo (potreba po zabavi). Denar, ki smo ga tako zaslužili, pa je sredstvo, da lahko poskrbimo za naše potrebe po preživetju.

Dobri odnosi s sodelavci so med najpomembnejšimi dejavniki zadovoljstva zaposlenih.

Raziskave kažejo, da se zaposleni zavedamo pomena kakovostnih odnosov na poklicnem področju. V raziskavi analitičnega podjetja Gallup je tako na primer kar 70% vprašanih izbralo kot zanje najpomembnejši element prijetnega delovnega okolja ravno dobre odnose s sodelavci. Še več, 58% moških in 74% žensk je odgovorilo, da bi zavrnilo višje plačano delo, v primeru, da bi zato delali z ljudmi, s katerimi se ne bi razumeli.

Dobri odnosi v podjetju pa niso pomembni le za zadovoljstvo zaposlenih, temveč so tudi ključnega pomena za uspeh podjetja.

Tako so zaposleni, ki sodelavce zaznavajo kot ”službene prijatelje”, produktivnejši, zvestejši in bolj predani podjetju, hkrati pa so kar s 7-kratno verjetnostjo bolj angažirani pri delu (Rath, 2006). Z odnosi zadovoljni zaposleni med drugim poročajo tudi o nižji stopnji izgorelosti (Jessica R. Methot in sodelavci, 2016) in zaznavajo lastno delo kot bolj pomembno (Colbert in sodelavci, 2015).

Skrb za naš odnos do sodelavcev pa je kompetenca, ki jo lahko prav vsi razvijemo. Idealen partner za odklepanje tega potenciala pa je ravno Potendo, saj ne glede na to, katerega od njegovih programov izberete, so vsi oblikovani tako, da ob njihovem reševanju krepite tudi medosebne odnose tako na delovnem mestu kot v zasebnem življenju.

 

Literatura:

https://news.gallup.com/topic/element_10_best_friend.aspx

Methot, J. R., Lepine, J. A., Podsakoff, N. P. in Siegel Christian, J. (2016). Are Workplace Friendships a Mixedblessing? Exploring Tradeoffs of Multiplex Relationships and Their Associations With Job Performance. Personnel Psychology, (69), 311–355.

Rath, T. (2006). Vital Friends. New York: Gallup Press.

Colbert, A. E., Bono, E. J. in Purvanova, R. K. (2015). Flourishing via Workplace Relationships: Moving Beyond Instrumental Support. Academy of Management Journal, 59 (4).

 

Pustite svoj komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Google photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s